Hosszú Katinka összetettben is megnyerte a világkupa-sorozatot

-

Folytatódott az éremeső az úszók világkupa-sorozatának dohai állomásán, a második napon. Egyik magyar induló sem távozott üres kézzel a tavalyi rövidpályás vb helyszínéről: Hosszú Katinka egy aranyat és két ezüstöt, Jakabos Zsuzsanna egy aranyat, Gyurta Dániel egy ezüstöt, míg Verrasztó Dávid egy bronzérmet nyert.


Hosszú Katinka két ezüsttel nyitotta a döntők sorát, előbb egészen elsőrangú idővel, 54.40 másodperccel lett második 100 gyorson, majd hasonló eredménnyel zárt 100 háton (59.35). A 400 gyors ezúttal átkötő esemény volt (4:17.68, 8. hely), hogy a nap végén 400 vegyesen folytassa győzelmi sorozatát (4:36.39). Ő most 7/7-tel áll – az utolsó 24 versenyen 22-szer lett első ezen a távon –, és a két nap éremtermésének köszönhetően gyakorlatilag már megnyerte az összetett versenyt, az utolsó, dubaji viadaltól függetlenül. Dohában hét érmet szerzett, 3-3-1 leosztásban.

Jakabos Zsuzsanna az összetett harmadik helyének megtartását nagyban segítő győzelmet aratott 200 pillangón (2:08.47), mégpedig fölényeset, hiszen csaknem egy másodperccel előzte meg a mezőnyt. A nap végén ő is érdekelt volt 400 vegyesen, ahol negyedik helyen végzett (4:44.21).

Két férfiindulónk is kitett magáért, Gyurta Dániel az előző napi 200 mellen aratott sikert követően ezúttal 100-on szerzett érmet – a rövidebb távon eddig százszázalékos dél-afrikai Cameron van den Burgh megszorítására nem volt esélye, de a második helyet biztos kézzel húzta be (1:00.60), megelőzve két olyan riválisát (a brit Murdochot és az amerikai Cordest), akik 200-on veszélyes vetélytársnak számítanak.

Verrasztó Dávid ugyanakkor őrült csatában harcolta ki a bronzot 200 vegyesen: a harmadik helyért hárman harcoltak, szinte egyszerre érték el a falat, ám végül Dávid érintése ért érmet, két századdal megelőzte a luxemburgi Stacchiottit, és nyolccal az amerikai Hardest. Ez az érem pedig számára is nagyon fontos lehet a végelszámolásnál, hiszen ő is versenyben van az összetett harmadik pozíciójáért, amely 30 ezer dolláros extraprémiumot jelentene.

Négy versenyzőnk egyébként 13 érmet szerzett összesen a két nap során, amivel a kis magyar csapat második a virtuális dohai éremtáblán a húsz dobogós helyezést gyűjtő amerikaiak mögött.

A világkupa-sorozat Dubajban zárul, pénteken és szombaton.