Hosszú Katinka nem teszi le a fegyvert, magyar kvóták úszhatnak el

Fotó: MTI/AP / Darron Cummings

-

Nem áll rajthoz az áprilisi országos úszóbajnokságon, mert Amerikában edzőtáborozik, ezzel megnehezítette a váltó riói kvalifikációját. Hosszú csak a MOB-nak veszi fel a telefont, ott sem mindenkinek.


Hosszú Katinka nem indul az áprilisi, győri országos bajnokságon, ahol a női váltó kivívhatná az olimpiai indulás jogát – írja az NSO.hu. Még négy szabad kvóta van, azokat a világranglista alapján osztják ki. A magyar csapatnak tehát akkor is szüksége volna Hosszúra, ha az olimpián nem szerepelne a váltóban.

Ha kvótát tudna szerezni a váltó, az további helyeket jelentene a magyar csapatnak, azaz néhány fiatal is kipróbálhatná magát Rióban. Kvótát még a májusi Eb-n is lehet majd szerezni, de a két esélyből egy elúszott.

„A program az Eb-n is sűrű lesz, mindenkinek kedvezőbb lenne, ha Győrben sikerülne megnyugtató időeredménnyel kivívni az olimpiai részvételt – mondta Kiss László szövetségi kapitány a sportnapilapnak. – Nem kell indokolni, hogy minden egyes olimpiai kvóta milyen jelentős a magyar sportnak, ráadásul a 4x200-as gyorsváltó Londonban is döntős volt, 2014-ben pedig Európa-bajnoki harmadik. Katinka és edzője eddig mindig azt hangoztatta, neki a versenyek jelentik a legjobb edzést.”

A kapitány elpanaszolta, hogy „még csak szakmai vitát sem tudunk folytatni, hiszen


Hosszú Katinka elkülönült a magyar úszósporttól

és csak az olimpiai bizottság vezetőinek hajlandó felvenni a telefont, bár közülük sem mindenkinek. Ha valaki, én tisztában vagyok azzal, mit jelent az olimpiai aranyérem, de azt is tudom, egy-egy versenyző tettei milyen nagy hatással vannak a sporttársaira, ez különösen igaz azokra, akik példaképek is lehetnének.”


A kapitány emellett külön nehezményezte a MOB szerepét az újabb Hosszú-ügyben. Úgy véli, hogy az olimpiai bizottság átnyúl az úszószövetség feje fölött.

„Már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a „nyugalom” érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett... – írta Kiss László az MTI-nek eljuttatott levelében. A szövetségi kapitány hozzátette: „Még ha Katinka a MOB-nak igent is mondott volna az ob-részvételre, akkor sem tartanám elfogadhatónak, hogy valaki ily módon üzenje meg a válogatott teljesítményéért felelős szakvezetőnek, hogy rendelkezésre áll. Mondom ezt úgy is, mint a Magyar Edzők Társaságának alelnöke."