Hosszú Katinka mindent vitt

Fotó: MTI/AP / Michael Sohn

-

Százszázalékos teljesítménnyel, mind az öt számának megnyerésével folytatta szereplését Hosszú Katinka a százhalombattai rövidpályás országos bajnokság második napján. A férfiaknál Verrasztó Dávid a világranglista harmadik helyét érő időt úszott 400 méter vegyesen.


Hosszú nyitószámában, 800 méter gyorson a világranglistát vezető Kapás Boglárkával vívott nagy csatát. Hatszázig Kapás vezetett, amikor a riói olimpia háromszoros aranyérmese sebességet váltott, és végül másfél másodperccel sikerült megelőznie vetélytársát, ideje (8:13.56 p) pedig a világranglista második legjobbja az idén.


Fél óra múlva a 200 méter pillangón – jóllehet a mezőnyben ott volt az igen erős konkurencia, vagyis Jakabos Zsuzsanna, Szilágyi Liliána, valamint Kapás is – újfent magabiztosan győzött. Ezek után a 100 méter gyors, a 100 méter hát és az 50 méter pillangó megnyerése könnyed sikernek tűnt, míg a női 4x200-as gyorsváltóban 13–16 éves klubtársaival összeállva hetedik helyre ért be saját egyesülete, az Iron Aquatics színeiben. Ebben a számban, akárcsak a 4x50 méteres gyorsváltóban, a BVSC-Zugló diadalmaskodott.

A nap meglepetésével a férfiaknál Verrasztó Dávid rukkolt elő: a tavaly világbajnoki ezüstérmes, az idei riói olimpián viszont sikertelen klasszis olyan idővel (4:03.26) nyerte a 400 méter vegyest, amellyel rögtön a világranglista harmadik helyére ugrott.

„Ez elég jól sikerült, magam sem gondoltam, hogy ilyesmire vagyok képes. Úgy fest, egy huszonnyolc éves úszóban is van még élet” – mondta parádés produkciója után.

A csütörtök másik férfi slágerszáma a 100 méter pillangó volt, ahol Rio óta először versengett egymás ellen az olimpia két magyar férfi érmese, Cseh László és Kenderesi Tamás. Utóbbinak a 200 méter a fő távja, Cseh pedig mindössze két hete edz komolyan, így aztán a bajnoki címet nevető harmadikként Pulai Bence szerezte meg. Bár Cseh nagyon jött a végén, végül 17 századdal egykori klubtársa előbb érte el a falat.

„Ha ennél jobban ment volna, az azt jelentené, hogy nem kellene annyit edzeni – mondta az egri színekben versenyző Cseh. – Sajnos az úszás már csak olyan, hogy két hét nem elég sokkal jobb teljesítményre, pláne nem egy kissé elszállt versenysúly mellett. Ettől függetlenül bosszant, hogy nem sikerült jobban a hajrá, bár levegő nélkül nehéz, az ugyanis ekkorra nagyon elfogyott.”

Ami a többi győztest illeti: 100 méter mellen Horváth Dávid, 50 méter háton pedig Földházi Dávid szerezte meg az elsőséget. Az 1500 méteres gyors bajnoki címét délelőtt kiosztották: ezt Gyurta Gergely hódította el magabiztos úszással, míg a napot záró férfi váltóban, 4x100 méter gyorson a győriek taroltak, négyesük országos csúccsal nyerte a számot.