Hosszú Katinka lett minden idők legjobb magyar vb-úszója

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Hosszú Katinka 200 után 400 vegyesen is aranyérmes lett Kazanyban, ez az ötödik világbajnoki címe. A döntőben óriási előnnyel verte a mezőnyt, csak a világcsúcs volt az ellenfele. A válogatott minden idők harmadik legjobb magyar szereplését produkálta.


Hosszú Katinka fantasztikusan kezdte a világbajnokságot, hiszen első számában, 200 vegyesen azonnal aranyérmet nyert, méghozzá új világcsúccsal. Ez a rekord sokat kivett belőle, a következő két napsorán folyamatosan úszott, így kellett egy kis idő, amíg ki tudta pihenni magát. Ezt követően egyik új számában, 200 háton bronzérmet nyert úgy, hogy megdöntötte Egerszegi Krisztina 24 éve fennálló országos csúcsát.

Kazanyban a zárónapon, vasárnap foglalhatta keretbe a világbajnokságot, amikor is egyik legerősebb számában, 400 vegyesen állt rajthoz. Már Egerszegi csúcsának megdöntése után azt mondta, hogy következő célja a vébén, hogy 400 vegyesen átírja a világrekordot. A délelőtti előfutamból ennek megfelelően a legjobb idővel jutott be a fináléba.

„Ez jó úszás volt, és még maradt is benne bőven. Szeretném megdönteni a világcsúcsot, ha megy, akkor most, ha nem, akkor legközelebb. Ez a 4:32 egészen másként nézett ki, mint a barcelonai, amikor ennyivel nyertem a döntőben, küszködve” – idézte a délelőtt előfutam után Hosszút a magyar szövetség Facebook-oldala.


Hosszú Katinka a vegyesszámok királynője


A döntőben az első 100, a pillangó után Hosszú másodikként fordult, ám egyik legerősebb úszásnemében, háton egészen elképesztően elszakadt a mezőnytől, és 3,73 másodperccel (!) a világcsúcsrészidőn belül fordult féltávnál. Mellen is remekül jött Hosszú, az utolsó 100-ra úgy fordult, hogy még mindig 3,52 másodperccel jobb volt a világcsúcsnál. Ekkor már több mint egy testhossz volt az előnye, így az szinte eldőlt, hogy ki nyeri a számot, csak a világrekord volt kérdéses. Hosszú 350-nél is belül volt még, a csúcstartó Je Si-ven utolsó 50 méteres űridejével azonban nem tudta tartani a tempót, mint utóbb mondta, az utolsó forduló után még a lába is begörcsölt, ezzel együtt simán megnyerte a döntőt, és 200 vegyes után 400 vegyesen is világbajnok lett.

Hosszú Katinkának ez volt az ötödik vb-aranya, ezzel a valaha élt legeredményesebb magyar úszó lett a vb-k történetében.„Amit megígértem, ahhoz tartottam magam, mindent kiadtam magamból. Még nem is kezdtem el örülni az aranynak, annyira rosszul vagyok – mondta Hosszú az M4-nek percekkel a cél után is levegő után kapkodva. „A kezdésem jó volt, de az utolsó 100-on azért már éreztem, hogy ez a nyolcadik napom, és ez nyolc kemény nap volt fizikálisan és mentálisan is.


Hihetetlen érzés, még nem fogtam fel, hogy én vagyok a legeredményesebb magyar úszó a vébék történetében.


A férfiak ugyanezen számában Verrasztó Dávid parádés úszást bemutatva ezüstérmes lett. A magyar úszóválogatott 3 arany-, 3 ezüst és 4 bronzéremmel zárta a kazanyi eseményt, ez minden idők harmadik legjobb magyar vb-szereplése, amely egy évvel a riói olimpia és két évvel a budapesti világbajnokság előtt több mint reménykeltő.