Hosszú Katinka ismétli önmagát

Fotó: MTI/EPA / Patrick B. Krämer

-

Éremszámra pontosan, időeredmények tekintetében pedig majdnem teljesen a moszkvai nyitóállomást másolta Hosszú Katinka a világkupa-sorozat chartres-i versenyének második napján. Két arany, egy ezüst, egy bronz volt a termés, miközben a többiek javítottak, hiszen Jakabos Zsuzsanna egy ezüstöt és egy bronzot, Verrasztó Dávid pedig egy ezüstöt szerzett vasárnap.


Hosszú Katinka kissé átalakított programot úszott, azaz lehagyta a két pillangót (50, 200), cserébe mind a négy döntőben érmesként zárt. A moszkvai vb-hez hasonlóan újfent a 100 gyors megnyerésével indította a napot (54.30), négy századdal előzve meg az amerikai Missy Franklint, majd nem kis bravúrral 100 háton is jobbnak bizonyult a 2012-ben ezen a távon még olimpiát, egy évre rá pedig világbajnokságot nyerő riválisnál – igaz, ez most ezüstéremre volt elég (1:00.05), mivel a kazanyi győztes, Emily Seebohm mindkettőjüket lehagyta.

A két 400-as szám is kiválóan sikerült, Hosszú gyorson (4:09.31) harmadik lett, vegyesen pedig első (4:35.80 – a többivel ellentétben itt jobb időt úszott, mint szerdán). Ez az a szám, amelyikben először érte el a negyedszázados határt, merthogy ez volt vegyesen a 25. világkupaérme (és a 22. arany, két ezüst és egy bronz mellett). Az utolsó 19 alkalomból 17-szer győzött ezen a távon, és bár a hivatalos pontösszesítést általában hétfőn teszi közzé a FINA, az már most egyértelmű, hogy az első, európai etapot Hosszú nyerte a nők között, azaz övé az első, 50 ezer dolláros bónusz. A vk jutalmazási rendszeréről itt írtunk részletesen.


Jakabosék sem pihentek

A többieknek is remek napjuk volt: Jakabos Zsuzsanna előrelépett 200 pillangón időben (hat tizedet: 2:07.11) és helyezésben is, hiszen bronzérmes lett. Később 400 vegyesen sikerült másodikként beérnie Hosszú mögött (4:37.63), azaz a két moszkvai negyedik hely után most kétszer is dobogóra léphetett.

Verrasztó Dávid ezúttal 200 vegyesen is tesztelte magát, és egy bronzérem volt a jutalma (2:01.73), megtoldva az előző napi, 400 vegyesen szerzett aranyat.

A világkupa-sorozatban most öt hét szünet következik, majd jön a távol-keleti etap: szeptember 25–26-án Hongkong, 28–29-én Peking, október 3–4-én pedig Szingapúr várja a mezőnyt.