Hosszú Katinka egyik legfőbb riválisa nem lesz ott Rióban 400 vegyesen

Fotó: Getty Images / Lintao Zhang

-

Hacsak hazája szövetsége nem tesz vele kivételt, Je Si-ven, a 400 méteres női vegyesúszás címvédője fő számában - amelyben Hosszú Katinka a világbajnok - nem indulhat a riói olimpián, miután csak hetedik lett hazája olimpiai válogatóján.


Je – a swimvortex.com beszámolója szerint – csupán a hetedik lett a kínaiak olimpiai válogatóján, a 2012-ben Londonban olimpiai aranyat érő, 4:28.43 perces világcsúcsától csaknem 22 másodperccel gyengébb, 4:50-es eredménnyel. Az előfutamban hamarabb célba ért ugyan, de a 4:44 is igen rossznak számít az olimpiai bajnoki címvédő esetében.

Kétszáz méter vegyesen még maradt esélye a riói indulásra, de a keddi selejtezőben ott is gyenge időt ért el: 2:12.75 perces eredménye több mint hat másodperccel rosszabb Hosszú Katinka világrekordjánál (2:06.12), amelyet a magyar versenyző a tavalyi, kazanyi vb-n úszott. Hosszú a londoni olimpia döntőjében 400-on negyedik lett.

Az akkor 16 éves Je Si-ven a brit fővárosban nemcsak szenzációs idejével okozott világszenzációt, hanem leginkább azzal, hogy a szám fináléjában, az utolsó 50 méteren jobb időt ért el, mint a szám férfigyőztese, Ryan Lochte. Teljesítménye nyomán világszerte doppingvádak fogalmazódtak meg.