Cseh László ezüst-, Hosszú Katinka bronzérmes a vébén

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-

Cseh László 100 pillangón nem a legjobban rajtolt, de egy nagy hajrával alig maradt le az aranyról a kazanyi vizes vébén. Hosszú Katinka bronzérmet szerzett 200 háton, a futam után a rutin hiányát döntő tényezőnek nevezte.


Három magyar úszóért, Hosszú Katinkáért, Cseh Lászlóért és Kapás Boglárkáért szurkolhattunk a szombat délutáni döntőkben a vizes vébén. Hosszú Katinka 200 háton indult, abban a számban, melynek pénteki elődöntőjében megdöntötte Egerszegi Krisztina 24 éve fennálló országos csúcsát.

Hosszú már a futam előtt élete legjobb vébéjének nevezte a mostanit: 200 vegyesen világcsúccsal győzött, a 200 háton pedig a legjobb idővel jutott döntőbe. És már kitűzte maga elé a következő célt, a 400 vegyes világcsúcsát, ami „akkor dőlt meg, amikor én is ott voltam, és negyedik lettem”.

A 200 hát döntőjében viszont két komoly ellenfél is várt rá: az olimpiai és vb-címvédő Missy Franklin, valamint a 100 hát győztese, Emily Seebohm.

Hosszú jól jött el a rajttól, az első fordulónál Seebohm, Franklin, Hosszú volt a sorrend, de a bajai versenyző végig tapadt az ellenfeleire. A harmadik hossznál meglógott kicsit Franklin, Hosszú próbált ugyan hajrázni, de maradt Seebohm és Franklin mögött. A pénteki országos csúcsa, a 2:06.18 után ezúttal 2:06.84-et ért el, míg a győztes ausztrál ideje 2:05.81 volt.

női 200 hát, döntő:
1. Emily Seebohm (Ausztrália) 2:05.81 perc
2. Missy Franklin (Egyesült Államok) 2:06.34
3. HOSSZÚ KATINKA 2:06.84„Pozitívnak élem meg a versenyt, nagyon örülök a bronznak. Azt éreztem, hogy nincs meg az a tapasztalatom háton, ami nekik igen – értékelt Hosszú vidáman, széles mosollyal az M4-nek. – Legszívesebben visszamentem volna a futam után, hogy leússzam még egyszer. Úgy érzem, még maradt bennem, de nagyon kell örülni ennek a győzelemnek.”

Hosszú vasárnap megpróbálhat 400 vegyesen világrekordot úszni, ami számára nagyobb dolog az olimpiai aranynál is, mert „világcsúcsot úszni azt jelenti, hogy senki nem tud megverni. Természetesen ott szeretnék majd lenni az olimpiai dobogón, viszont egy olimpiai aranyérem azt jelenti, hogy valaki négyévente egy adott napon volt a legjobb, ott bármi megtörténhet”.


Cseh nagy hajrája ezüstöt ért

Cseh következett 100 pillangón, miután ugyanebben az úszásnemben aranyat nyert 200-on, és bronzot 50-en. Jók voltak az esélyei 100-on is: az előfutamban országos rekordot állított fel, majd az elődöntőben 51.03 másodperccel – holtversenyben – a legjobb időt úszta.

Cseh pénteki nyilatkozatán az érződött, hogy nem igazán tart senkitől: „Majd kielemezzük, miért lett ez egy picit gyengébb a reggelinél, én most úgy érzem, az első ötvenben még bőven van tartalék, a második rendben volt, az erőm rendben, nem úsztam ki magam, azaz úgy gondolom, még jobb taktikával holnap lehet valami nagyot alakítani.”Cseh harmadikként fordult, majd óriási hajrát kezdett, de ezúttal be kellett érnie az ezüstéremmel, az aranyat a dél-afrikai Chad Le Clos elhalászta. A két jóban lévő versenyző lepacsizott a célban, Le Clos 50.56 másodperc, Cseh 50.87 után csapott célba.


„Nem láttam igazából semmit a versenyből, Chad le Clos nagyon nagy időt úszott – ismerte el Cseh. – Még mindig van ebben a számban tartalék. A rajtomon javítani kell, messze nem én jövök fel elsőként a víz alól a tizenötös vonalnál, ettől függetlenül most az első ötven jó volt, a másodikon nem tudtam annyira erőteljesen húzni, mint szerettem volna. Talán azt mondhatom, hogy ez a száz még nincs úgy összerakva, most elsősorban a kétszáz volt fókuszban, Rióig sokat kell javulnom még, de fogok is.”

férfi 100 pillangó, döntő:
1. Chad le Clos (Dél-Afrika) 50.56 másodperc
2. CSEH LÁSZLÓ 50.87
3. Josehp Schooling (Szingapúr) 50.96Az 1500-on országos csúccsal bronzérmes Kapás Boglárka a 800 gyorsot a nyolcas pályán kezdte. Kapás nem tudott a mezőnnyel menni, korábban is panaszkodott arra, hogy még meg kell tanulnia a nyolcas pályán úszni. Igaz, nem is szakadt le, a harmadik helyezett sem volt túl messze tőle féltávnál. Kathie Ledecky elöl teljesen külön futamot ment, csak a világcsúcs–részidővel versenyzett, de azt is jól lehagyta.

Kapás lassan feljött a hatodik helyre, két másodpercre volt tőle a harmadik helyezett a táv háromnegyedénél. Hasonlóan alakult a finis, mint 1500 gyorson, ahol nagyon mélyről szedett össze egy bronzérmet, de ezúttal a többiek is rá tudtak tenni egy lapáttal, így maradt a hatodik hely (8:22.39). Ledecky 8:07.39 perces brutális világcsúcsot úszott, a csapkodta is a vizet örömében, miután célba ért.

női 800 gyors, döntő:
1. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:07.39 perc
2. Lauren Boyle (Új-Zéland) 8:17.65
3. Jaz Carlin (Nagy-Britannia) 8:18.15

6. KAPÁS BOGLÁRKA 8:22.93

„A legjobbammal is csak egy helyezéssel lennék előrébb, de az az idő, amivel harmadik lett a brit, bennem is megvan. Nagyon mérges vagyok, még nem tudom, kire vagy mire – nevette el magát Kapás. – Igaz, a 800 a jobb számom, de ebben most nagyon sok maradt. Éremmel térek haza, talán jobb lenne fordítva, mert ez olimpiai szám, az 1500 gyors viszont nem.”


A magyar csapat nyolc éremnél jár Kazanyban: aranyérmes lett Hosszú 200 vegyesen és Cseh 200 pillangón, ezüstérmes Cseh 100 pillangón és Olasz Anna 25 kilométeres nyíltvízi úszásban, valamint bronzérmes Kapás Boglárka 1500 gyorson, Hosszú 200 háton, Cseh 50 pillangón és Gyurta Dániel 200 mellen.

A délutánt nyitó női 50 pillangón a svéd Sarah Sjöström győzött 24.96 másodperccel. A férfi 50 gyorson Florent Manaudou megszerezte a harmadik kazanyi világbajnoki aranyát is, egy 21.19-es idővel. A napot a rendkívül látványos 4x100-as férfi–női gyorsváltó zárta, ahol a hazai közönség tombolt a végig győzelemért harcoló oroszoknak, ám a hajrára Hollandia és Kanada is megelőzte őket, a győztes viszont az amerikai csapat lett, amelyben Missy Franklin hatalmasat hajrázott.