Hosszú Katinka belekezdett a pontgyűjtő akcióba

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-

Hosszú Katinka máris élre állt a világkupa-sorozat pontversenyében, miután négy számban győzött, egyben második, egyben pedig harmadik lett a moszkvai nyitóállomáson. Ezzel az első lépést megtette a kétmillió dollár összdíjazású sorozat megnyerése felé.


A kétnapos moszkvai versenyen Hosszú 81 pontot gyűjtött, és 24 pontos előnyre tett szert a mögötte következő ausztrál Emily Seebohm előtt, míg a harmadik helyen álló orosz Vitalina Szimonovának 30 pontja van.

Érdemes is hajtani, mert a nemzetközi szövetség külön jutalmat ad az egyes szakaszok legjobbjainak: az európai, az ázsiai és a közép-keleti „részgyőztesek” például fejenként 50 ezer, az összetett pontverseny első helyezettjei pedig 100 ezer dolláros külön gázsit kapnak. Hosszú Katinka 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is megnyerte az összetettet, s minden esélye megvan az idei 100 ezres fődíjra is.


Jön Ázsia és a közel-kelet

A 26 éves magyar úszó a hétvégén rajthoz áll a nyolcversenyes vk-széria második állomásán is, szombaton és vasárnap a franciaországi Chartres-ben. Az egyes versenyhelyszíneken minden egyéni szám győztese az értékes pontok és az aranyérem mellett 1500 dollárra jogosult, az ezüstérmes 1000, a bronzérmes pedig 500 dollárt tehet zsebre.

A 2015-ös világkupa-sorozatot a korábbi évekétől eltérően nem 25-ös, hanem 50 méteres medencében rendezik, éppen azért, hogy a versenyeken kvalifikációt lehessen szerezni a riói olimpiára.

Az Európában rendezett első két futamot szeptemberben és októberben négy ázsiai helyszín követi (Hongkong, Peking, Szingapúr, Tokió), majd két közel-keleti verseny (Doha, Dubaj) zárja a sorozatot.