Hosszú három aranyat nyer, de Cseh is révbe ér Rióban

Fotó: MTI/EPA / Patrick B. Krämer

-

Az általában a jóslásokban magabiztosan jól tippelő CBC kanadai televízió szerint hasonlóan szerepel majd a magyar csapat Rio de Janeiróban, mint Londonban. Négy éve 18 érmet, köztük 8 aranyat nyertünk, most 19 érmet, ezen belül 6 aranyat jósolnak nekünk, ezzel az éremtábla 14. helyére várnak bennünket. Vegyük sorba!


Aranyat várnak a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenu kettestől, ami nem is csoda, hiszen ez a páros 2013-ban már nyert világbajnokságot 1000 méteren, 2014-ben és 2015-ben pedig második lett. Miután a legnagyobb vetélytársak közül az orosz és a fehérorosz egységet doppingolás miatt kizárták, így gyakorlatilag csak az a brazil páros lesz az ellenfelük, amely a tavalyi vébén megverte őket.


Vasbányai és Mike szállítja az első aranyat?


A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina női kajaknégyest is a dobogó tetejére várja a CBC. A magyar kvartett egyetlen komoly ellenfele a fehérorosz négyes lehet, amely a tavalyi vébén megverte őket. A magyar hajóban annyi változás történt azóta, hogy Kárász helyére Csipes ült be. Ugyanakkor a kollektív fehérorosz doppingbotrány (a franciaországi edzőtáborban egy táskányi doppingszert találtak a válogatottnál) még közbeszólhat, a férfi négyest már eltiltották, akár a nőket is elmeszelhetik.


A vébén ezüstérmesek voltak, azóta Kárász (jobbra) helyére Csipes került a hajóba


A másik négy aranyat úszóinktól várják a kanadaiak. Cseh László végre révbe ér szerintük, és 30 éves korára megszerzi első olimpiai bajnoki címét, méghozzá 200 pillangón, megelőzve ősi riválisát, Michael Phelpset.


Cseh László pillangón olimpiai bajnok lesz


A további három aranyat pedig Hosszú Katinka fogja szállítani, még akkor is, ha ő néhány napja sietett leszögezni, hogy ne várjunk feltétlenül annyi elsőséget és világcsúcsot, amennyit az utóbbi években megszoktunk tőle, hiszen azért csak egy olimpiáról van szó. A világ legjobbjának is megválasztott Hosszút 200 háton, valamint a két vegyes számban, 200-on és 400-on is az első helyre várja a CBC.


Már a riói versenymedencében edz:


Ezüstéremből hármat jósolnak a kanadaiak. A világ talán legjobb egyes női kajakosát, Kozák Danutát csak a második helyre várják 500 egyesben, szerintük Lisa Carrington a 200-at és az 500-at is meg fogja nyerni. Az új-zélandi kajakos valóban fantasztikus formában van, ezzel együtt mi Kozák sikerére tippelnénk.

A másik két ezüst igencsak meglepetés, még akkor is, ha az egyiket London olimpiai bajnokától, Pars Krisztiántól várják, aki, úgy tűnik, messze nincs olyan formában, hogy megvédje címét, de persze egyetlen nap alatt kijöhet neki a lépés, legyen igazuk!


Pars Krisztián

Parstól kisebb csodát várnak


A harmadik ezüst pedig – kapaszkodjunk meg – Imre Gézáé lesz. A 41 éves vívó már az ötödik olimpiájára készül, még 1996-ban, Atlantában érte el legjobb eredményét egyéniben, amikor bronzérmes lett. Húsz évvel később lenne olimpiai második? Úgy legyen!


Tíz bronzot jósolnak

A bronzérmek sorát kezdjük azokkal, amelyeknek nem örülnénk. Ilyen a Szabó Gabriella, Kozák Danuta női kajakpáros 500 méteren, ez előtt a jóslat előtt értetlenül állunk. A világ- és Európa-bajnoki címvédőkről van szó, akik évek óta együtt eveznek. Egyedül talán a szerb páros okozhat nekik meglepetést, amely tavaly a vébén ezüstérmes lett mögöttük, de a felállás ott változott, Benedek Dalma ugyanis kikerült a hajóból, Starovic mellé az egyik Moldovan testvér ült be. Esetleg még a németek szólhatnak bele a harcba, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy mindkét hajó megverje Kozákékat.


Kozák Danuta; Szabó Gabriella

A Szabó, Kozák páros nálunk abszolút aranyesélyes


Nem örülnénk Gyurta Dániel bronzérmének sem 200 mellen, Londonban végre olimpiai bajnok lett, és nálunk most is ő a szám legnagyobb esélyese.

Az úszóktól további bronzérmeket várnak, például Cseh Lászlótól 100 pillangón, Hosszú Katinkától 100 háton, Verrasztó Dávidtól 200 vegyesen és Kapás Boglárkától 800 gyorson. Talán ezeket alá is írnánk.

Ami a többi sportágat illeti, a CBC szerint bronzérmet nyer a sportlövő Sidi Péter, az öttusa-világbajnok Kovács Sarolta, a birkózó Lőrincz Tamás és a súlyemelő Nagy Péter is.


Kovács Sarolta

Kovács Sarolta is dobogóra áll majd?


Összességében nem rossz a 6 arany, 3 ezüst, 10 bronz, amit jósolnak, de ha a bronzokból kettő arannyá változik, akkor igazán szép olimpia elé nézünk.