Hosszú évekre bebörtönöznék a török újságírókat

Fotó: Getty Images / Gokhan Sahin

-

A vád szerint terrorszervezeteket támogattak a kormánnyal szemben kritikus lap munkatársai.


Súlyos börtönbüntetés kiszabását kérték a török ügyészek a kormánykritikus Cumhuriyet 19 újságírójára. Az újságírók közül sokan több mint öt hónapja előzetes letartóztatásban vannak. Azzal vádolják őket, hogy olyan terrorszervezetek támogatói vagy tagjai, mint a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalma, illetve a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) szélsőbaloldali csoport.

Az újságírók között van Akin Atalay, az igazgatótanácsának elnöke, Murat Sabuncu főszerkesztő, Can Dündar, az előző főszerkesztője és az oknyomozó írásairól ismert Ahmet Sik is. A kért szabadságvesztések mértéke hét és fél, valamint 43 év között változik.

A Cumhuriyetet 1924-ben, egy évvel a szekuláris Török Köztársaság létrejötte után alapították. A vádirat szerint a lapra 2013-tól Gülen hálózata tette rá a kezét, az újság elfordult eredeti kemalista szellemiségétől és terrorszervezetek védnökévé változott. 2015-től a lap Dündar vezetése alatt számos, a hatalom számára kínos cikket jelentetett meg.


Betiltások és letartóztatások

Dündar szerint az újság már hosszú ideje figyelmeztetett a gülenisták jelentette veszélyre, most mégis velük hozzák kapcsolatba. A főszerkesztő jelenleg Németországban él. A Cumhuriyet több újságírójának tavaly novemberi letartóztatása aggodalmat keltett a jogvédőkben és bírálatokat váltott ki az európai országokból.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára, Christophe Deloire Törökország szégyenének nevezte a vádakat és a kért büntetések súlyosságát. A Török Újságírók Szövetsége (TGC) szerint a 2016. július 15-ei puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében 170 szerkesztőséget zártak be, 105 újságírót tartóztattak le és 777 sajtóigazolványt vontak vissza Törökországban. Az RSF tavalyi értékelése szerint a sajtószabadság tekintetében Törökország világviszonylatban a 151. volt.