Hosszú és bonyolult perekre számít a földügyekben Orbán

Fotó: MTI/Rosta Tibor / MTI/Rosta Tibor

-

A kormánypárt frakcióülésén a földekről kapta a legtöbb kérdést a miniszterelnök.


Az állami földek eladásával kapcsolatos képviselői aggályokra válaszolt Orbán Viktor a kormánypártok hétfői frakcióülésén. A miniszterelnök érvelése szerint a kisgazdák százéves követelése valósul meg azzal, ha végre azé lesz a föld, aki megműveli. A folyamat szerinte maximálisan átláthatóan zajlik majd. Az értékesítés pedig fontos társadalomszerkezeti célkitűzést szolgál: a kis- és középbirtokosi rendszer megerősítését.

Képviselői kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy a földek eladásából befolyó bevételt a nemzeti vagyon gyarapítására kell fordítani. Arra a felvetésre pedig, hogy mekkora földterület maradhat mintagazdaságként állami tulajdonban, azt mondta, hogy 3 mintagazdaságnál többet szerinte nincs értelme fenntartani. (A szeptember 21-én megjelent kormányhatározat értelmében a mintagazdaságként kijelölt földek állami tulajdonban maradnak.)

A legtöbb kérdést a néhány éve hosszútávra bérbe adott földek értékesítésével kapcsolatban kapta a kormányfő. Ezeknél, az esetenként 30-40 évre bérbe adott birtokoknál, Orbán szerint bonyolult bírósági eljárásokra lehet számítani, mert az új tulajdonosok várhatóan emelni akarnak majd a mostani piaci ár alatt megállapított bérleti díjakon, a bérlők viszont – logikusan – vitatni fogják a változtatást. Mint ismert, az állami földek eladása a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó agrárcégek földterületeivel kezdődött meg a múlt héten.

A Mezort csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. földterületeinek haszonbérleti szerződései azonban csak 2051-ben járnak le.