Hosszú csend után a Nobel-békedijas is elítélte a népírtást

Fotó: MTI/AP / Mark Baker

-

Aung Szan Szú Kji felszólalt a mianmari parlamentben. Ő az ország legbefolyásosabb személye és az egyik tényleges vezetője.


Elítélte a rohingják elleni jogsértéseket, és a vétkesek felelősségre vonását ígérte Aung Szan Szú Kji mianmari vezető. A Nobel-békedijas politikus a parlamentben azt mondta: Mianmar nem tart a nemzetközi vizsgálattól, és elkötelezett abban, hogy tartós megoldást találjon a konfliktusra. Készek megkezdeni azoknak a menekülteknek az ellenőrzését, akik vissza akarnak térni az országba.

Szú Kji először szólalt meg azóta, hogy Mianmar Arakán államában erőszak tombol. A több mint egymillió jogfosztott, muzulmán rohingjákat buddhista bandák üldözik. A rohingja felkelők rendőrőrsöket támadtak meg, amire a hadsereg tisztogató akcióval válaszolt – ezt az ENSZ az etnikai tisztogatás tankönyvi példájának minősített.

Eddig mintegy 400 áldozata van a tisztogatásnak, és több mint 410 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. Szú Kjit nemzetközi bírálatok özöne érte, amiért nem állítja le az erőszakcselekményeket.