Hosszú beérte Egerszegit, itt az újabb aranyérem

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Hosszú Katinka a harmadik aranyérmét nyerte 200 méter vegyesen.


A szám világbajnoki címvédője és világcsúcstartója kedden 2:06.58 perces olimpiai rekorddal nyert, ezzel ő az első, aki a riói olimpián triplázott. Az ötszörös világbajnok 27 éves versenyző korábban 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal, 100 méter háton pedig minden idők második leggyorsabb úszásával győzött.


A bajai úszó ugyan csak a második legjobb idővel várhatta a finálét, de ez annak volt betudható, hogy egy nappal korábban a 100 méter háton aratott győzelmét követően kellett helyt állnia az elődöntőben. Annak érdekében, hogy pihent legyen, kedden visszalépett a 200 méter pillangótól.

A rajt után pillangón kicsivel, de vezetett, majd a várakozásoknak megfelelően háton ellépett, mellre közel egy testhosszal öt századdal világcsúcsrészidőn belül fordult, gyorson pedig már nem lehetett megelőzni.


Hosszú Katinkának 200 vegyesen sem akadt ellenfele


„Még mindig nem fogom fel, hogy háromszoros olimpiai bajnok vagyok. Mondjuk, az volt a cél, hogy úgy ússzak itt, mint egy átlagos versenyen – mondta Hosszú, aki saját bevallása szerint amit lehetett, mindent elrontott 200 méter vegyesen, példaként említette a fordulókat és a rajtot. – Nagy szerencse és a sok munkának köszönhető, hogy így is nyertem."

Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe – szintén éremesélyesként.

Ez volt a magyar küldöttség hatodik érme, és a negyedik aranya.


Eredmény

női 200 m vegyes, olimpiai bajnok:


HOSSZÚ KATINKA 2:06.58 perc
2. Siobhan-Marie O'Connor (Nagy-Britannia) 2:06.88
3. Maya DiRado (Egyesült Államok) 2:08.79