Hosszában úszta át a Balatont két úszóedző

-

26 óra 14 perc alatt, egymást váltva győzte le a 81,72 kilométeres távot a Kis-Pingvin egyesület két oktatója.


Egy vitorlás és a vízi mentők Almádi Lomac nevű hajója kísérte végig a több mint egy napig úszó Gabura Alexandrát és Menczinger Melindát. A vízi mentők mellett gyógytornász is segített a sportolóknak, hogy sikerrel záruljon a kihívás.


„Úszás közben rendkívüli esemény nem történt, bár az éjszaka csöndjét néha ijedt sikongások törték meg, mert éppen valamire ráúsztak, ami általában nád volt” – írja a Kis-Pingvin Úszó- és Vízilabda Előkészítő Egyesület oldala, ahol folyamatosan lehetett követni az eseményeket.

A vihar híre a táv kétharmadánál érte a csapatot, ekkor indultak el a kísérő vitorlások a part felé. Az úszást azonban még sokáig lehetett folytatni. Menczinger Melinda az utolsó 2,3 kilométernél szállt be a mentőhajóba, a táv megmaradt részét pedig a biztonságos aligai kikötőben teljesítette.


Így ment a felkészülés


Az internetes források tanúsága szerint a Balatont hosszában (és egyedül) először a legendás – az egyik lábára béna – Szénási Imre úszta át, aki 1961. augusztus 28-29-én 36 óra 39 perc alatt jutott el Balatonkeneséről Keszthelyre. Szénási volt az első magyar, aki átúszta a La Manche-csatornát, a Dunán pedig folyami hosszútávúszásban volt világrekorder.


A legendás Szénási páratlan világrekordja 1967-ből


Szénási után 2008-ban Mányoki Attila hosszútávúszó úszta át hosszában a Balatont. 2012-ben Kádár Krisztina kísérlete viszont nem sikerült. Amint Rafai Zsolt és Bolvári Dániel próbálkozása sem 2007-ben és 2008-ban.