Hőségriasztás szombattól!

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Az országos tisztifőorvos egészen szerdáig indokoltnak tartja a fokozott elővigyázatosságot.


Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól az Északi-középhegység térségét leszámítva a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 Celsius-fok körüli értékek várhatók, a jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérsékletre is számíthatunk. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely kissé megzabolázza a hőséget.


Hasonló előrejelzést adott a Köpönyeg.hu is, miszerint szerdáig eső és szél szinte teljesen kizárt, több napos, rekkenő hőségre van kilátás. Csütörtökön még szintén marad a meleg, de nyugaton már előfordulhat frissítő zápor, zivatar, valamint az északnyugati szél is megélénkülhet. Pénteken is erős lesz a szél, amely néminemű felfrissülést hozhat.


Legalább 1 hétig kitarthat az igazi strandidő. Hétvégén már mindenhol 30 fok felett alakulhat a hőmérséklet.http://vs.hu/mind/osszes/aldhatja-az-eget-aki-most-megy-nyaralni-0701Kortyis Dávid tegnapi fotója.

Posted by Köpönyeg.hu on 2015. július 1.

Tanácsok a tisztifőorvostól

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.

Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.