Horvátországban nem éri meg lógni a parlamentből

Fotó: AFP / STR

-

Pénzbírsággal sújtják azt, aki nem jár be az ülésekre.


A horvát nemzetgyűlés döntése szerint meg kell büntetni azokat, akik parlamenti tagságuk ellenére nem járnak be az ülésekre. A kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek listájának javaslatát pénteken fogadták el. Már régóta tervezték ezt a törvényjavaslatot, mert megelégelték, hogy a 151 fős horvát parlamentben jellemzően csak a képviselők töredéke van jelen a plenáris üléseken. Az előző kormányciklusban előfordult, hogy egymás után három ülésen is határozatképtelen volt a parlament, mert nem voltak elegen a döntéshez.


Nem biztos, hogy ez a megoldás

A horvát országgyűlés heti három napot ülésezik. Egy hiányzásért 170 kuna levonás járna, aki pedig egész hónapban nem venne részt az üléseken, annak 1500 kunát, azaz 63 ezer forintnak megfelelő összeget vonnak le a fizetéséből. Betegség esetén orvosi igazolással, bírósági tárgyalás esetén pedig névre szóló idézéssel igazolhatják hiányzásukat.

A nagyobbik kormánypárt a Horvát Demokratikus Közösség ugyan megszavazta a törvényjavaslatot, de nem egyhangúlag. Abban egyetértettek, hogy a képviselők nagyobb jelenléte növelné a parlament tekintélyét az országban, de azt is elmondták, hogy a parlamenti munka bőven túlmutat az üléstermen, és a háttérmunka is legalább annyira fontos, mint a plenáris ülések.