Horvátországban is épülhet kerítés

-

Horvátországnak kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a menekültválságot, mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán a Jutarnji List horvát napilapnak adott interjújában.


"Mi nem tudunk ennyi emberről gondoskodni" - jelentette ki, majd hozzátette: nem szeretné, hogy miközben Horvátországba özönlenek a migránsok, a szomszédos országok lezárják határaikat.

Kolinda Grabar-Kitarovic a magyar-horvát határ magyar oldalán elhelyezett a szögesdrótra reagálva, amelyre az újságíró többször is kitért, elmondta: korrektnek kell lenni Magyarországgal. "Nem vádolhatjuk Magyarországot azért, mert meg akarja védeni határait, nekünk a sajátunkat kell megvédeni" - hangsúlyozta.


Kolinda Grabar-Kitarović január 11-én nyerte meg a horvátországi elnökválasztást, ezzel az ország első női elnöke lett. Horvátországban jelenleg a november 8-iki parlamenti választásokra készülnek a pártok. Az elnök pártja a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) - az Európai Parlamentben ugyanahoz a pártcsaládhoz tartozik, mint a Fidesz -, viszont jelenleg a Szociáldemokrata Párt kormányoz.