Horvátország is beveti a hadseregét a zöldhatáron

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Le kell zárni a horvát–szerb és a horvát–montenegrói zöldhatárt, és a határok védelmére ki kell vezényelni a hadsereget - jelentette ki Mate Granic, akit Kolinda Grabar-Kitarovic államfő a migrációs helyzet kezelésére létrehozott válságtörzs élére nevezett ki.


A volt horvát külügyminiszter az N1 horvát kereskedelmi televíziónak nyilatkozva hétfőn elmondta, hogy az államfő utasításait követi, akinek a menekültválság kezdete óta az az álláspontja, hogy le kell zárni a zöldhatárt, és a bevándorlókat a legális határátkelőhelyek felé kell terelni.


Horvátországnak nincs más választása, ha nem akar gyűjtőközponttá válni, mint hogy lezárja zöldhatárát, és lassítsa a menekültáradatot

– mondta Granic. Ez az egyetlen intézkedés, amelyet most bevezethet a kormány – tette hozzá.


„Ellenkező esetben lehet, hogy megtapsolják az Európai Unióban, de nagyon rövid időn belül destabilizálja az országot" - szögezte le.

A volt külügyminiszter szerint várható volt, hogy Szlovénia lezárja határát a menekültek előtt, miután Magyarország is lezárta zöldhatárát Horvátországgal. Nagy nyomás nehezedik Ausztriára és Németországra, a migránsok pedig mind Horvátországban ragadhatnak - hangsúlyozta.


A migrációs válság miatt létrehozott horvát elnöki válságstáb tanácsadói jogkörrel rendelkezik, intézkedéseket csak a kormány hozhat. Zoran Milanovic szociáldemokrata horvát miniszterelnök a kerítésépítést viszont "a legeslegutolsó megoldásnak" tartja a migránsáradat feltartóztatására.

A magyar–horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a horvát-szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a horvát-magyar határra. Azóta mindössze négyezren hagyták el Horvátországot. A szerb-horvát zöldhatáron át a migránsáradat lassítása óta is 5-6 ezer illegális bevándorló érkezik az országba naponta. Szlovénia korábban közölte, hogy naponta legfeljebb 2500 menedékkérőt hajlandó fogadni.