Horváth Csabának idén nem lesz egy jó híre az ingyenes BKV-ról

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

Az MSZP a többi baloldali párttal közösen keresné meg Tarlós István kihívóját. Vagy valakiét, aki a jobboldalon indult, Tarlós ugyanis hivatalosan még nem mondott igent. A szocialisták bejelentése viszont azt jelenti, ha lesz megállapodás, nem Horváth Csaba lesz a jelölt. Őt ugyanis sem az Együtt-PM sem a Demokratikus Koalíció nem tartja elfogadhatónak.


Az MSZP újból Horváth Csabát indította volna a főpolgármesteri posztért, mint négy éve. (Akkor Horváth a „van egy jó hírem, ingyenes lesz a BKV” üzenettel kampányolt.) Az Együtt-PM és a DK már a választás előtt közölte, Horváth Csaba mögé biztos nem áll be. Az MSZP megosztott volt a kérdésben, többen kitartottak Horváth Csaba mögött, míg mások felvetették Horváth lecserélésének lehetőségét.

A párt Budapest-tárgyalódelegációja szerint az EP-választás üzenete világos volt, az MSZP nem határozhatja meg egyedül, ki legyen Tarlós kihívója. „Budapesten három, közel azonos támogatottságú párt képviseli a baloldali szavazók többségét, ezért biztos, hogy a fővárosi MSZP-nek a Budapesten meghatározó erőkkel, így a Demokratikus Koalícióval, az Együtt-PM pártszövetséggel és a Magyar Liberális Párttal, valamint a fővárosban meghatározó politikai és civil szervezetekkel kell megállapodnia”, hogy ősszel együtt legyőzzék Tarlós Istvánt.

Az EP-választáson a fővárosban a DK és az Együtt egyenként több mint 68 ezer szavazatot szerzett, az MSZP 60 ezert, utóbbi csak két kerületben lett második. Nem túlzás a megfogalmazás, hogy a DK és az Együtt összességében „rommá verte” a szocialistákat.