Horváth András: „ezt nem gondoltam volna”

Fotó: Matthew Marks Gallery, Thomas Demand: Büro

Elvitték a számítógépének merevlemezét, több dokumentumot és a korábbi revizor sokszor hivatkozott zöld dossziéját. Horváthtal a rendőrök közölték, személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják. A házkutatás miatt nagyjából százan tüntettek a Legfőbb Ügyészség, majd az adóhivatal egyik épülete előtt.


Csütörtök hajnalban házkutatást tartott a rendőrség Horváth András lakásán. A korábbi adóhivatali dolgozó lakásáról a hatóság elvitte a számítógépének merevlemezét, több dokumentumot és a zöld dossziét, amelyről többször azt állította, hogy abban abban terhelő információk vannak azokról a cégekről, amelyekre kiterjedt az áfacsalás - közölte Horváth az Origóval telefonon. Horváth azt mondta, a rendőrök ismertették vele, hogy jogosulatlanul vagy a céltól eltérő adatkezeléssel elkövetett, személyes adattal való visszaélés bűntettének elkövetésével gyanúsítják.  


-


Van vagy nincs másik?

Horváth András november közepén a 168 órának még azt mondta, minden bizonyítékról készült biztonsági másolat, ha bármi történik vele, az anyag nyilvánosságra kerül. Arra a kérdésre, hogy úgy gondolja, erre szükség van-e, azt mondta, igen, mert bármi történhet. Az egész ügyről az Európai Bizottságnak is küldött egy elemzést. A házkutatás után viszont az ATV-nek azt mondta, semmiről sem volt másolata, és nem is reméli, hogy az eljárás végén visszakapja dokumentumait. Azt is mondta, amikor másolatot kért azokról, a rendőrök nemet mondtak neki, és közölték, ezeket bizonyítékként is fel fogják használni az általa tett feljelentés ügyében. Hozzátette, hogy az adóbotrányban érintett cégek nevét fejből is tudja, és azt, hogy ezeknél nem volt ellenőrzés, nem lehet törölni az adóhatóság rendszeréből. Horváth András az Átlátszó.hu-nak adott videóinterjúban azt mondta: „nem volt mindenről másolat, amit a rendőrök elvittek, de bizonyos iratokat a lakásán kívül is biztonságba helyezett, mert számított arra, hogy vegzálhatják.” Azt mondta, a lelkiismerete tiszta, felháborítja, hogy őt akarják bűnözőnek beállítani, ahelyett, hogy a korrupciós ügyet vizsgálnák. Azt nem gondolta volna, hogy ilyen módon akarják megfélemlíteni őt, illetve azokat, akik korrupciós ügyekkel akarnak a nyilvánosság elé állni.

A rendőrség a munkáját végzi vagy megfélemlít a hatalom?

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté szerint a rendőrség végzi a munkáját NAV-ügyben, az adóhatóság volt dolgozójának pedig minden bizonyítékot át kellene adnia a nyomozóhatóságnak.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Mesterházy Attila arra szólított fel, hogy ne manipulálják Horváth András bizonyítékait. Követelte azt is, hogy a rendőrség hozza nyilvánosságra a dokumentumokat. Azt elfogadhatatlannak tartja, hogy az igazság feltárójából a Fidesz vádlottat akar csinálni.

Az LMP szerint hadüzenet a házkutatás.

Az Együtt-PM szerint a hatalom megfélemlíti Horváth Andrást ahelyett, hogy tisztázná a közérdekű bejelentését.

A Transparency International szerint amíg nem bizonyosodik be, hogy Horváth András valótlanságot állított, a közérdekű bejelentőknek járó védelem illeti meg. A civil szervezet is úgy látja, a hatóságok megfélemlítik Horváth Andrást. A hatóságnak szerinte inkább a korrupciós jelenséget kellene kivizsgálnia.

A nagyjából egy órás demonstráción valamivel több mint százan lehettek - zömmel fiatalok. A négyre meghirdetett kezdéskor több volt az újságíró, mint a tüntető. Az egyik szervező azt mondta, Horváth András azért nem volt ott, mert az ügyvédjével egyeztet, de azt üzente, nem adja fel, folytatja a harcot. - -   Megjelent két LMP-s politikus is, Schiffer András és Szél Bernadett, a szervezők őket nem fogadták túl lelkesen. Különösen azután, hogy Schiffer András nyilatkozott is a sajtónak. A politikus arról beszélt, azért jött a tüntetésre, mert eddig is kiálltak Horváth András mellett. Azt mondta, akkor lenne elégedett, ha azoknál a cégeknél is házkutatást tartanának, amelyek szerepelnek Horváth András dossziéjában. - -   A demonstráció egyik szervezője, Kiss Soma Ábrahám aktivista (a Hallgatói Hálózat egyik tagja) azt mondta, a rendőrök elvitték a bizonyítékokat, így szerinte nem lehet a Horváth András által tett feljelentés valóságtartalmát igazolni. A tiltakozók átvonultak a Legfőbb Ügyészségtől a NAV egyik székházáig, és közben a jövő szombatra tervezett újabb tüntetésüket is sokat reklámozták.   BL131219 NAV tüntetés-13

Dupla nyomozás

Horváth Andrást a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) jelentette fel , ezért tartott nála a rendőrség házkutatást. Ő korábban hivatali visszaélés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A nyomozás ott is elindult. Horváth András korábban nem árult el részleteket arról, mi van a feljelentésben, de azt mondta, konkrét bizonyítékokat adott át a nyomozóknak, majdnem kétszáz oldalnyi melléklettel. Ezt később kiegészítette, mikor kihallgatta őt a rendőrség. Kérdésünkre, hogy az áfacsalásban érintett cégekkel szemben is indulhat-e nyomozás, Horváth András azt mondta, az egy külön eljárás lenne, de a hivatali visszaélés kivizsgálásához az adóügyeket is át kell nézni. A feljelentésében lezárult és folyamatban lévő eljárásokra is hivatkozott.  Horváth András korábban azt állította, nagy hazai és multinacionális cégek évi 1000 milliárd áfát csalnak el kormányzati körök tudtával és az adóhatóság asszisztálásával - őket ugyanis nem ellenőrzik. A NAV visszautasította a vádakat. November végén a NAV elnökhelyettese, Varga Árpád azt mondta: „a feketegazdaság elleni harc komoly háború, amelyhez nem összeesküvést gyártó gerillákra van szükség, hanem jól felkészült hadseregre, elkötelezett katonákra.”  Később az Adó Online-nak nyilatkozva azt is mondta: az áfacsalások felszámolására nincs megoldás. Bár a NAV évről-évre egyre több csalót kap el, a csalások volumene is folyamatosan nő. December közepén az Átlátszó bloghoz került dokumentumok alapján kiderült, a NAV elnöke állított le vizsgálatokat. A kiemelt adózók osztályának 2010 negyedik negyedéves munkáját összegző beszámoló szerint a revizorok több esetben kértek kapcsolódó vizsgálatokat, mert egyes cégek gyanúsak voltak számukra, ám nyolc kérelmet megtagadtak az arra jogosultak. Hármat az adóhivatal elnöke (ekkor már az Orbán-kormány által kinevezett Vida Ildikó) utasított el, öt vizsgálatot pedig helyi szinten állítottak le. Horváth András szerint ez igazolja állításait. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) évekre visszamenőleg vizsgálta a NAV-ot. Megállapította, hogy hiába jelölt ki revízióra az adóhatóság rendszere egy-egy gyanús áfa-visszaigénylést, a hivatal sokszor, ráadásul indoklás nélkül eltekintett a vizsgálattól, inkább szó nélkül utalta a pénzt. Domokos László ÁSZ-elnök meghallgatását kezdeményezte az Országgyűlés Számvevőszéki bizottsága, de a kormánypárti tagok levették a napirendről a témát.

Bizottság egyelőre nincs

A NAV botrányt vizsgáló bizottság csak akkor állhat fel az Országgyűlésben, miután a hatóságok megállapítják a büntetőjogi felelősséget - döntött a parlament utolsó ülésén a kormánypárti többség. A bizottság azt vizsgálná, 2002 és 13 között hogyan vizsgálta a NAV a kiemelt adózókat. A bizottság felállítását az LMP kezdeményezte, a szükséges aláírások nehezen gyűltek össze. Az MSZP a Jobbikkal együtt nem írta alá az ívet, így pár hét nyilatkozatháború után a Jobbik jelenlegi frakciója nélkül az LMP összegyűjtötte a szükséges aláírásokat. Fideszes politikusok azzal érveltek, nem bizottság kell, az ügyet bűnvádi eljárásban kell tisztázni. Hivatkoztak arra is, a vonatkozó szabályok szerint folyamatban lévő büntetőügyben nem állhat fel bizottság. Horváth Andrást több ellenzéki politikus vezette bizottság is meghallgatta volna, azonban a fideszes tagok vagy nem jelentek meg - így határozatképtelen volt az ülés, vagy egyszerűen levették a napirendről a kérdést. Így az adócsalást állítólag bizonyító zöld dosszié tartalmát ők nem ismerhették meg. Többi cikkünket a témában itt találja.