Horvát rendőröket fegyvereztek le Magyarbólyon

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Példátlan határincidensnek nevezte Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy a horvátok ezer migránst vonatra tettek és felfegyverzett rendőrökkel Magyarbólyra szállítottak. Beremendre körülbelül 3-4 ezer migránst szállítottak buszokkal.


Mindenféle kormányközi egyeztetés és bejelentés nélkül ezer menekültet szállítottak vonattal a horvát hatóságok Magyarbólyra. A migránsokat 40 horvát rendőr kísérte, akiket regisztráltak és lefegyvereztek a magyar rendőrök, a vonat vezetőjét őrizetbe vették. Ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő jelentett be este 9-kor tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a magyar-horvát határállomáson, Beremenden.


Kovács példátlannak nevezte a a határincidenst, még akkor is, ha Horvátország uniós tagállamként nem tartozik a schengeni határövezeti országok közé. Szerinte egy nap alatt bebizonyosodott, hogy a horvát menekültügyi rendszer összeomlott. A szerbiai szervezett bűnözés tartja továbbra is kezében a folyamatokat, új utat keresve az illegális határátlépéshez.

Felindultan beszélt arról, a horvát állam és a rendőrök szervezetten szállítják a magyar határra a menekülteket. A migránsokat Vámosszabadiba, Szentgotthárdra, Körmendre szállítják a táborokba, ahol regisztrálják őket és ellátást is kapnak.


Bakondi György, miniszterelnöki tanácsadó az adatokat sorolta.
  • Még az éjszaka megépül a 41 kilométeres magyar-horvát szakaszon a biztonsági határzár. Este 6-ig 28 kilométeren telepítették, a munkálatokon 500 katona dolgozik.
  • Tranzitzónát alakítanak ki a röszkei és a tompai mintájára.
  • Beremendre eddig 25 busszal 2 ezer menekültet hoztak a horvátok, és további 25 busz várakozik.
  • Gyékényesnél 1250 menekült lépett be.
  • Magyarbólyra ezer menekült érkezett.
  • 800 rendőrt vezényelnek a horvát határszakaszhoz.