Horvát rendőrök támadtak külföldi újságírókra a szerb–horvát határon

-


Újságírókra támadtak horvát rendőrök hétfőn a Horvátország és Szerbia közötti Berkasovo-Bapska határátkelőnél – számolt be internetes oldalán a Vecernje Novosti nevű szerb napilap.

A portál információi szerint a rendőrök az al-Dzsazíra hírtelevízió, valamint a Reuters brit és az AP amerikai hírügynökség újságíróit támadták meg a két határ között. A Tanjug szerb hírügynökségnek az al-Dzsazíra balkáni irodájának operatőre, Bosko Brankovic elmondta: a horvát rendőrök ütlegelni kezdték őket, majd a felszerelésüket is elvették.

Brankovic arról számolt be, hogy körülbelül tíz méterre állt a horvát rendőrök által felállított kerítéstől, amikor ütéseket érzett a hátán, majd két rendőr elkapta és átlökte őt Horvátország területére. Ezután azt mondták neki, hogy tiltott határátlépést követett el, és őrizetbe vették. Azt is követelték tőle, hogy semmisítse meg azt a memóriakártyát, amelyen a felvételei voltak, de ő ezt megtagadta. Végül egy harmadik rendőr közbenjárására visszaadták a felszerelését, és visszaküldték őt Szerbiába.

A helyszínen Aleksandar Vucic szerb szociális ügyi miniszter elfogadhatatlannak nevezte a horvát hatóságok fellépését, és elmondta, hogy információi szerint délelőtt a rendőrök a menekültekkel szemben is erőszakot alkalmaztak.

A szerb belügyminiszter később élesen elítélte a riporterek elleni támadást, és azt is, hogy horvát rendőrök engedély nélkül Szerbiába léptek. Szerint ezzel megsértették Szerbia területi szuverenitását. Közölte, hogy magyarázatot fog kérni a horvát féltől, valamint arra figyelmeztetett, hogy amennyiben hasonló fog történni a jövőben, a szerb rendőrök kénytelenek lesznek beavatkozni.