Horvát gyártású elektromos szörny nyerheti az idei Pikes Peaket

-

Monster Tadzsima, a japán legenda fogja kormányozni a horvátok elektromos autóját a világ legbitangabb hegyi versenyén.


A coloradói Pikes Peaken minden évben megrendezett hegyi verseny a világ egyik legrégebbi motorsporteseménye. És az egyik legbrutálisabb is. A horvát Rimac most erre épített egy 1475 lóerős, négykerék-meghajtású elektromos vadállatot a hegyet legjobban ismerő mesternek, a japán Tadzsima „Monster” Nobuhirónak, aki a történelemben elsőként teljesítette tíz perc alatt a felhők közé futó versenyt – még mielőtt teljesen leaszfaltozták volna az utat.

Újabban egyre erősebb az elektromos autók mezőnye a Pikes Peaken. Tadzsima is váltott legutóbbi rekordja után, hiszen a 4302 méteres csúcson célba érő felfutón már rendkívül ritka a levegő, ezért teljesítményük jelentős hányadát vesztik el a belsőégésű motorok, mire felérnek. Az elektromos autókat viszont nem fenyegeti ilyen veszély.

A Rimac Concept One nevű autó 1500 newtonméter nyomatékot tud, 2,2 másodperc alatt gyorsul százra, és fékenergia-visszanyerő rendszerrel is bír, hogy a féktávokból is előnyt kovácsoljon a rendkívül kanyargós, csaknem egészen pontosan 20 kilométeres versenypályán. Az idei versenyt június 28-án rendezik Coloradóban.