Horvát focicsapatot vesz a felcsúti polgármester

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Mészáros Lőrinc cége törleszti az Eszék közel egymilliárdos adósságát, és többségi tulajdonrészt szerez a klubban.


Többségi részesedést szerzett az eszéki elsőosztályú focicsapatban, az NK Osijekben a Mészáros&Mészáros Kft. A felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége kétmillió eurós, mintegy 630 millió forintos letétet helyezett el – írja a horvát klub honlapja.

A csőd közelében lévő egyesületre más ajánlat nem érkezett, ezzel közvetve a Puskás Akadémia érdekeltségébe kerül. A klub híre szerint Mészárosék mindenképp többségi részesedést akartak, hogy ne legyen fennakadás a döntéshozatalban.

Az ügylet keretében Mészárosék vállalták, hogy rendezik a klub összes adósságát, azaz közel egymilliárd forintnak megfelelő kunát – áll a hírben.


Mészáros horvát üzlettársa sem akárki

Az eszéki források azt is megemlítik, hogy a felcsúti polgármester partnere Ivan Mestrovic. Márpedig ő sem ismeretlen a magyar üzleti világban sem, hiszen posta szolgáltatásokkal foglalkozó cége éppen néhány hónapja kapott engedélyt a magyarországi tevékenységre. Ezzel pedig a Mestrovic többségi tulajdonában lévő City Mail Hungary az állami Magyar Posta egyik legfontosabb versenytársává válhat.


A horvát üzletember 2001-ben alapította meg a dubaji CityMailt, amelynek az Egyesült Arab Emirátusokon kívül Katarban, Bahreinben, Szerbiában és Oroszországban van még érdekeltsége. A zágrábi jogi egyetemen végzett üzletember a cégben az információtechnológiai jogokat is birtokolja, ez az a tudás, amelyre a CityMail büszke.

A hivatalosan Eszéken élő Mestrovicról még annyit tudni, hogy a sportmenedzsmentben is aktív. Korábban a híres, BEK- és Világkupa-győztes szerb fociklub, a Crvena zvezda (Vörös Csillag) tanácsadója volt, most pedig a zágrábi hokicsapat, a KHL Medvescak elnökének üzleti súgóembere.

Mestrovic magyarországi üzleti sikeréhez hozzájárulhatott, hogy a City Mail Hungaryben több olyan kisebbségi tulajdonostársa van, akinek akár kormányzati körökhöz is lehet kapcsolata.