Horvát csokoládé miatt sértődtek meg a szlovén diplomaták

Fotó: AFP / STR

-

Az ajándékon be volt rajzolva az a határvonal is, amit a ljubljanai kormány nem ismer el érvényesnek.


Egy Horvátországban gyártott csokoládé miatt kellett magyarázkodnia a ljubljanai horvát nagykövetnek. Vesna Terzic nagykövet szlovén kormányhivatali dolgozóknak olyan karácsonyi ajándékcsomagot küldött, amely a horvát Kras gyár egyik bonbonját is tartalmazta. Az „Üdvözlet Horvátországból!” feliratú dobozon Horvátország térképe látható, és jól láthatóan be van rajzolva a határvonal az Adriai tengeren, a Pirani-öböl felezővonalánál.

Ám Szlovénia és Horvátország között 1991-óta – amióta a két állam kilépett Jugoszláviából – határvita dúl: ennek egyik tétje pedig éppen a Pirani-öböl felügyeletéről szól. Szlovéniából ugyanis csak a horvát területi vizeken keresztül lehet kihajózni az öbölből, ezért Ljubljana a határvonal módosítását kéri, illetve egy korridort a nemzetközi vizekig.

Horvátország viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni, ezért Szlovénia területi vizei nem érintkeznek a nemzetközi vizekkel, és az ország be van szorítva az olasz és a horvát felségterületek közé, mint az ezen a térképen is látszik.


Látható, hogy Szlovéniának nincs közvetlen kijárata a nemzetközi vizekre. Ezért egy korridort kérnek


A két ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt pedig Szlovénia többször hátráltatta Horvátország uniós csatlakozási tárgyalásait. Zágráb nemrég egyoldalún elállt az ügy döntőbírósági rendezésétől, mert Szlovénia lobbizott a nemzetközi bíróságon a számára pozitív döntésért. Ljubljana viszont folytatni akarja a döntőbírósági eljárást.


Személyesen választotta

A szlovén külügyminisztérium szerint az állami alkalmazottak azért küldték vissza a bonbonokat a horvát külképviseletnek, mert a horvát-szlovén határ több szakasza is vitatott még. Szlovénia provokációnak vette az ajándékot, a bonbonokat pedig „I Feel Slovenia” feliratú ajándéktáskában küldték vissza a horvát nagykövetnek.

Terzic nagykövet szerdán azt mondta, hogy személyesen választotta a csokoládét, csak jókívánságait akarta kifejezni, semmilyen provokációról nincs szó.


Csokihisztéria

A pitiánernek tűnő eset azért különösen ironikus, mert nemrég Zágrábban a szerb csokoládék miatt tört ki a közjogi szintű hisztéria. Nemrég ugyanis Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő egy óvodai látogatásán Szerbiában gyártott csokoládét osztogatott dubrovniki gyerekeknek.

Ám egy szülő a Facebookon nehezményezte, hogy szerb csokoládé is volt az államfő ajándékcsomagjában, Grabar-Kitarovic pedig azonnal bocsánatot kért és megígérte, hogy horvát termékre cserélik a szerb édességet.

Az államfői bocsánatkérést viszont Belgrádban fogadták sértődött és vitriolos megjegyzések. Végül Andrej Plenkovic horvát kormányfő is megszólalt, és azt mondta: neki személy szerit semmi baja a szerb csokoládéval.