Horrorsztori a közösségi lakásmegosztónál, az Airbnb-nél

Forrás: Airbnb

-

Egy amerikai fiatalember szexuális támadás áldozata lett, mivel az Airbnb központjában nem adták ki a lakás címét a rendőrségnek.


Az anya egy este sms-eket kezdett kapni 19 éves fiától, aki Madridban a közösségi lakásmegosztással foglalkozó cégen, az Airbnb-n keresztül kapott szállást egy helybélinél. A fiú az üzenetekben kétségbeesetten kért segítséget, mert a szállásadója bezárta őt egy negyedik emeleti lakásba, és egy késsel próbálta szexuális együttlétre kényszeríteni.

Amikor az anya felhívta az Airbnb-t, hogy adják ki neki a pontos címet, vagy legalább hívják fel a rendőrséget, az internetes szállásmegosztó cég alkalmazottja nem volt hajlandó erre, és azt mondta, ad egy telefonszámot, hívja fel az anya közvetlenül a madridi rendőrséget, és azután majd a rendőrség kérje el a címet az Airbnb-től. Ám sem az állítólagos madridi rendőrségi telefonszám nem működött, sem az Airbnb-központot nem lehetett már újból elérni, üzenetrögzítőre kapcsolták.

Azon az éjszakán a fiú, Jacob Lopez szexuális támadás áldozata lett. Utóbb rábeszélte szállásadóját, hogy engedje el. A fiatalember hazatért Massachusettsbe, és terápiás kezelésekre jár.

Szállásadója, aki férfinak született, de nőként élt, tagadta Lopez vádjait. Nem ismerte el, hogy fenyegette a fiút, és azt mondta, a szexuális együttlét közös akaraton múlott, és a fiú csupán iszonyodik a transzszexuálisoktól.

A New York Times szerint azonban nem is az az igazi kérdés, hogy a szállásadó igazat mondott-e. Az igazi kérdés az, hogy az Airbnb milyen mértékig vállal felelősséget az ügyfelei biztonságáért. Bár a cég azt állítja, hogy vannak biztosítékok, egy szállodában nem történhetett volna meg az, ahogyan az Airbnb ügyfélszolgálatosa eljárt – állapítja meg a New York Times. Legalább küldtek volna valakit, hogy ellenőrizze, valóban veszélyben van-e a fiatalember.

A lap újságírója egy háromórás beszélgetést folytatott a fiúval a Lopez család otthonában. A madridi rendőrség nem volt hajlandó kommentálni a nyomozás állását, az Airbnb szóvivője pedig azt mondta, tanultak az esetből, és ezentúl mindig jogi segítséget kérnek a munkatársai, ha hasonló vészhelyzettel szembesülnek.


A konkurencia nem jó szemmel nézi

Az osztrák adóhivatal a napokban adatokat kért az Airbnb-től és további, magánszállásokat kínáló oldalak üzemeltetőitől. A hatóság a begyűjtött adatokból a keletkezett bevétel összegére kíváncsi, valamint arra, hogy a szállást hirdetők fizetnek-e adót a bérbeadás után. A Format című osztrák gazdasági lap értesülése szerint az Airbnb vezetése azt válaszolta, hogy a személyes adatokat szigorúan kezelik, és harmadik személynek nem adják ki.

Ahogy a taxisok az Ubert, úgy a szállodák az Airbnb-t támadják azzal, hogy a közösségi megosztásra hivatkozva megkerülik az adófizetést, és ezzel piacot rabolnak a hagyományos gazdasági szereplők elől.

Idehaza már a nyolcezret is eléri az Airbnb internetes felületen keresztül kínált magyarországi szálláshelyek száma, a nagyobb városokban 60-100 ajánlat érhető el.