Horrorisztikus lesz idén Cannes

Forrás: Cannes Film Festival

-

Kihirdették a május 11. és 22. közt zajló, 69. cannes-i filmfesztivál hivatalos programját. Két Jim Jarmusch-filmet is bemutatnak, és Kristen Stewart is duplázik. Meglepően sok a vámpírfilm, magyar nagyjátékfilm viszont nem került be a válogatásba.


Thierry Frémaux fesztiváligazgató bejelentette a május 11. és 22. közt zajló, 69. cannes-i filmfesztivál hivatalos programját. Kissé meglepő módon a válogatásba több horror-, illetve vámpírfilm is bekerült. A versenyprogram zsűrijének elnöke idén George Miller lesz, aki tavaly a Mad Max: A harag útjával szerepelt a fesztiválon.


A felhozatal izgalmasnak tűnik, ugyanakkor szemben a tavalyi évvel, most jóval több a régi motoros, olyan rendezők, akiknek, ha éppen elkészült egy új filmjük, az szinte automatikusan bekerül a versenybe. Ilyen például Pedro Almodóvar, Ken Loach, Jim Jarmusch és a Dardenne testvérek. Ezzel csak annyi a gond, hogy ők sem csinálnak mindig jó filmet (leszámítva persze a Dardenne testvéreket, akik mindig jó filmet csinálnak), így a nagy nevek nem jelentik automatikusan azt, hogy szuper lesz a fesztivál.

Magyar nagyjátékfilm nem került be a hivatalos programba, de mint tegnap hírül adtuk, a Cinéfondation nevű szekcióban levetítik Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmjét. És még ezek után is lehet egész estés magyar film Cannes-ban: a Rendezők Kéthete és a Kritikusok Hete nevű mellékszekciók programját csak a jövő héten hirdetik ki, oda még bekerülhetünk.


Jesse Eisenberg, Kristen Stewart és Woody Allen a Café Society forgatásán


A fesztivált, ahogy már korábban nyilvánosságra hozták, Woody Allen 30-as évek Hollywoodjában játszódó Café Societyja nyitja Jesse Eisenberg, Blake Lively, Kristen Stewart és Steve Carell főszereplésével.

Húsz versenyfilmet hirdettek ki, némelyikről többet tudunk, némelyikről kevesebbet:


Versenyfilmek

Maren Ade (Mások vagyunk) Toni Erdmannja az egyetlen német film a programban. Egy apának és felnőtt lányának a kapcsolatáról szól.

Pedro Almodóvar Julietája megint a női lélek bugyraiba száll alá a széthullás szélén levő címszereplővel, akit megismerünk 30 évvel korábban is, amikor még boldog volt.

Andrea Arnold (Akvárium), a brit rendezőnő American Honey című, első amerikai filmje egy tinilányról szóló road movie Shia LaBeouffal.

Olivier Assayas Kristen Stewart főszereplésével készülő Personal Shopperje egy a párizsi divatvilágban játszódó szellemtörténet.

Jean-Pierre és Luc Dardenne La fille inconnue-jében (Az ismeretlen lány) egy orvos próbálja kinyomozni egy olyan lány személyazonosságát, aki visszautasította a kezelést, és meghalt. Hazai premier: október.

Xavier Dolan még csak huszonhét éves, de a Juste la fin du monde (Ez csak a világvége) című filmje már az ötödik, amit Cannes-ban mutatnak be. Egy fiatal íróról (Gaspard Ulliel) szól, aki hosszú távollét után hazautazik a családjához, hogy elmondja nekik, hogy haldoklik. A filmben szerepel Marion Cotillard, Léa Seydoux és Vincent Cassel is.

Bruno Dumont (Flandria) Ma Loute című vígjátéka 1910-ben játszódik egy francia, tengerparti településen, és egy egymás közti házasodás miatt degenerált emberekből álló, előkelő család és egy egyszerű hajóscsalád közt szövődő kapcsolat áll a középpontjában. Nálunk Slack Bay címmel mutatják be ősszel


Adam Driver a Paterson című filmben


Jim Jarmusch Patersonja egy hetet mutat be egy olyan buszsofőr (Adam Driver) életéből, aki szabadidejében verseket ír. Ráadásul jókat.

Alain Guiraudie, az Idegen a tónál rendezője Rester Vertical című új filmjével először szerepel a versenyprogramban.

Kleber Mendonca Filho Aquariusa egy brazil dráma a főszerepben a visszavonult zenekritikust alakító Sonia Bragával.

Nicole Garcia Mal de pierres című filmje húsz éven át követiegy boldogtalan házasságban élő nőt, aki beleszeret egy másik férfiba. A főszerepben Marion Cotillard és Louis Garrel.

Ken Loach pár éve elvileg visszavonult, ehhez képest megint itt van Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake, hazai premier: október) című filmjével, ami egy 59 éves ácsról szól, aki életében először segítségre szorul egy betegség miatt.

Brillante Mendoza Fülöp szigeteki rendező új alkotása a Ma' Rosa.

Christian Mungiu, aki a 4 hónap, 3 hét, 2 nappal Arany Pálmár nyert, most Érettségi (Bacalaureat, hazai premier: szeptember) című drámájával tér vissza, amelyben egy apa-lánya kapcsolaton keresztül beszél a szülői felelősségvállalásról és az igazság relativitásáról.


Ruth Negga és Joel Edgerton a Loving című filmben


Jeff Nichols (Take Shelter, Mud), aki az idei Berlinalén is szerepelt a nem túl jól sikerült Midnight Speciallel, Cannes-ba a Lovingot viszi, ami egy fehér férfiról (Joel Edgerton) és egy fekete nőről (Ruth Negga) szól, akik összeházasodnak, és ezért börtönbüntetésre ítélik őket az 50-es évek Virginiájában. A filmben a magyar származású Marton Csokas is szerepel.

Park Chan-Wook (Oldboy, Stoker) A szobalány (Agassi) című filmmel jön. A 30-as években játszódó történetben egy szélhámos meg szeretné kaparintani egy gazdag asszony vagyonát. Nálunk ősszel mutatják be.

Sean Penn The Last Face című, Libériában játszódó drámája, amelyben Charlize Theron egy segélyszervezet vezetőjét alakítja, aki egy orvos (Javier Bardem) segítségével próbál helytállni a polgárháború sújtotta országban.

Cristi Puiu (Lazarescu úr halála), a román újhullám egyik kiemelkedő alakja most versenyez először a Sieranevadával.

Paul Verhoeven Elle című francia thrillere Isabelle Huppert-rel, aki egy sikeres és kemény üzletasszonyt alakít, akit megtámadnak az otthonában, és ezután eltökéli, hogy megtalálja a tettest.

Nicolas Winding Refn (Bronson, Drive) The Neon Demon című női horrorfilmje, amelyben Elle Fanning egy modellt alakít, akire lecsapnak idősebb (vámpír?) kolléganői, akik mindenáron meg akarják szerezni az üdeségét. Christina Hendricks és Keanu Reeves is szerepel a filmben, amit itthon júniusban mutatnak be.


Elle Fanning a The Neon Demonban


Versenyen kívüli vetítések

Steven Spielberg A barátságos óriás (The BFG) című mesefilmje egy Sophie nevű kislányról, akit egy jószívű óriási elvisz az óriások birodalmába, ahol Sophie-ra fontos feladat vár.Jodie Foster Pénzes cápájában (Money Monster, hazai premier: május 26.) George Clooney egy pénzügyi tévéműsor házigazdája, akit egy fickó, aki mindenét elveszítette a válságban, élő adásban ejt túszul.

Shane Black Rendes fickók (The Nice Guys, hazai premier: május 26.) című thrillerjében Ryan Gosling és Russell Crowe nyomoz egy eltűnt lány után a 70-as évek Los Angelesének alvilágában.

Na Hong-Jin Goksung című dél-koreai thrillerében egy idegen érkezése után titokzatos kór kezd terjedni egy faluban.Speciális vetítések

L'ultima Spiaggia (Thanos Anastopoulous és Davide del Degan)
Hissein habré, une tragédie tchadienne (Mahamat-Saleh Haroun)
Exil (Rithy Panh)
The Death of Louis XIV (Albert Serra)
Le Cancre (Paul Vecchiali)


Éjféli vetítések

Jim Jarmusch Gimme Danger című dokumentumfilmje Iggy Poppal, aki személyesen is jelen lesz Cannes-ban

Yeon Sang-Ho: The Train to Busan


Un Certain Regard

Ha minden jól megy, idén ebben a szekcióban fedezhetünk majd fel eddig ismeretlen, izgalmas alkotókat: a bejelentett 17 filmből 7 elsőfilmes rendező munkája. A korábban emlegetett horrorfilmek egy része is ebben a válogatásban található.

Varoonegi
(Behnam Behzadi)
Apprentice (Boo Junfeng)
Voir du Pays (Delphine Coulin és Muriel Coulin)
La Danseuse (Stephanie di Giusto)
Eshtebak / Clash (Mohamed Diab)
La Tortue Rouge (Michael Dubok de Wit)
Fuchi Ni Tatsu (Fukada Koji)
Omar Shakhsiya (Maha Haj)
Me’Ever Laharim Vehagvaot (Eran Kolirin)
After The Storm (Hirokazu Kore-Eda)
Hymyileva Mies (Juho Kuosmanen)
La Large Noche de Francisco Sanctis (Francisco Marquez és Andrea Testa)
Caini (Bogdan Mirica)
Pericle Il Nero (Stefano Mordini)
Captain Fantastic (Matt Ross)
The Transfiguration (Michael O'Shea)
Uchenik (Kirill Serebrennikov)


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!