Horror árakkal, mindenkinek fizetős BKV-val riogat Tarlós

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

A főpolgármester Orbán Viktornak írt levelet, és sorra vette, mi jöhet, ha az állam nem ad elég pénzt a BKV-nak.


Tarlós István Orbán Viktornak írt levelet, amelyben azt veszi sorra, milyen intézkedésekre lehet szükség, ha a kormány nem ad pénzt a BKV-ra. A levelet az Index szerezte meg.

A cikk szerint a levelet Tarlós mellett a helyettese és négy kerületi polgármester is aláírta. A következők állnak benne:
  • A fővárosnak csak határain belül kötelezettsége a járatok biztosítása, azokon kívül nem. Ha az állam nem veszi át ezeket a járatokat, és fizetni sem hajlandó, akkor az agglomerációs jegyek, bérletek árát ötszörösre kell növelni
  • Az ingyen BKV-zók utazásaira (100 ezer 6 év alatti gyerek, 324 ezer 65 év feletti nyugdíjas, 120 ezer fogyatékkal élő) az állam 9,3 milliárd forinttal kevesebbet ad, mint járna. Ha ez nem változik, az érintetteknek egyszeri 1000-2000 forintos regisztrációs díjat kellene befizetniük.
  • Éves 5000 forintos Budapest-matricán gondolkodik Tarlós, amelyet a Budapest határát átlépő autósoknak kellene megvenniük. Az még nincs eldöntve, hogy a budapestiek a fizetős körbe tartozzanak-e, vagy csak a vidékiek fizessenek.