Horogkeresztes gyepen fociztak a horvát–olasz Eb-selejtezőn

Fotó: AFP / ANDREJ ISAKOVIC

-

Ismeretlen tettesek egy horogkeresztet festettek – vagy valamilyen vegyi anyaggal égettek – a fűbe a pénteki esti horvát–olasz Eb-selejtező előtt a spliti Poljud-stadionban.


A náci jelképet jól ki lehetett a venni a horvát térfélen a mérkőzés első félidejében, és bár a szünetben a rendezők próbálták eltüntetni a gyepről, csak halványabbá tudták tenni azt.

A meccset amúgy zárt kapuk mögött rendezték, ez volt a horvátok büntetése, amiért szurkolók rasszista rigmusokat skandáltak a Norvégia elleni márciusi selejtezőn. Vélhetően erre volt válasz az ultráktól a horogkereszt, így a horvátok újabb büntetésre számíthatnak.A hazai szövetség elnézést kért a tévénézőktől és az olaszoktól, és nem győzi hangsúlyozni, hogy a bűncselekmény elkövetőit nem szabad azonosítani a horvátokkal vagy a horvát focival, a rendőrségtől pedig azt várja, hogy kerítse elő a tetteseket.

Egyelőre annyit sikerült kideríteni, hogy a horogkeresztet valamikor a meccs előtti 24 és 48 óra közötti időszakban festették/égették a gyepbe.

„Szombaton megbeszéljük, mit tudnánk kezdeni ezzel az egésszel, de egyelőre nagyon dühös vagyok” – nyilatkozta Davor Suker, a horvát szövetség elnöke.

A mérkőzés végeredménye egyébként 1-1 lett.