Horgosról eltűntek a menekültek, Szentgotthárdnál ezrek vonulnak

Fotó: MTI / Varga György

-

Csaknem eltűntek a menekültek szombat délelőttre a röszke-horgosi régi határátkelő (Röszke 2) szerb oldaláról, ugyanakkor többen bebocsátásra várakoztak a magyar hatóságok által kialakított belépési pontnál - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.


Csaknem eltűntek a táborozók a Röszke 1 és a Röszke 2 határátkelő közötti területről. Miközben szerdán és csütörtökön még több ezren sátoroztak a szerb oldalon, szombat délelőttre már csak mintegy ötvenen tartottak ki. Egyikük az MTI érdeklődésére azt mondta: továbbra is abban reménykednek, hogy kinyitják a határt. Úgy értesültek ugyanis, hogy hiába mennének Horvátország felé, a szlovén hatóságok blokkolták a határt, így nem tudnak továbbmenni Ausztriába.


Eltűntek a helyszínről a segélyszervezetek is. Ugyanakkor kisebbfajta sátortábor alakult ki az autópálya szomszédságában található belépési pont bejáratánál. Ez az a hely, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket és megvárhatják az elbírálását. Miközben az elmúlt napokban szinte senki nem várakozott a konténerszállásokkal teli belépési pont szobaajtó méretű bejárata előtt, szombat délelőtt mintegy negyvenen várakoztak bebocsátásra, főként többgyermekes családok. Ők vélhetően a gyerekek miatt nem vállalkoztak még a továbbindulásra.

Szentgotthárdnál ugyanakkor ezres nagyságrendű tömeg vonul Ausztria felé - derül ki egy a Facebookra is feltöltött videóból. Az M1 Híradójában arról beszéltek, az osztrák hatóságok korábban arra kérték a magyar szerveket, legalább pár óráig ne indítsanak vonatot a határhoz menekültekkel, mert nem győzik elvinni őket a határról. Ennek a magyarok eleget is tettek, de a jelek szerint sokan gyalog indultak útnak.


Posted by Zoltán Móricz on 2015. szeptember 18.