Horgos: vége a menekültek éhségsztrájkjának

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A szerb-magyar határon hatvanan várják, hogy a befogadóközpontokba szállítsák őket.


Az éhségsztrájkot a szerbiai menekültügyi bizottság képviselőjével való tárgyalás után szüntették be a menekültek – írja a szabadkai Magločistač portál.

Mintegy háromszázan indultak el gyalog a múlt pénteken, Belgrádból a szerb-magyar határra, amiatt tüntetve, mert Magyarország nem engedi be őket, hogy átadhassák menekültkérelmüket. A csoport egy része már az út során kimerült, vonatra szálltak, és végül mintegy 50-60 ember folytatott éhségsztrájkot vasárnaptól.

Jelenleg 1000 körüli azon menekülteknek a száma, akik arra várnak az ideiglenes horgosi táborban, hogy átadhassák a magyar hatóságoknak a kérelmüket. E csoportnak Szerbiában felkínálták, hogy vagy az ottani befogadóállomásokon adják át kérelmüket a magyarországi menedékjogért, vagy azt kérjék Szerbiában.

Az éhségsztrájkoló migránsok többsége afganisztáni vagy pakisztáni fiatal férfi, akik egyébként nehezen kapnak menedékjogot az Európai Unióban. Ha azt nem szerzik meg ott vagy Szerbiában, a származási országukba küldik őket vissza.