Horgos: tovább folyik a menekültek éhségsztrájkja

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

A szerb–magyar határon már negyedik napja tüntetnek a Magyarországra belépésre várók. A rendőrök közben távoztak a befogadóállomásról.


Nem megerősített információk szerint a szabadkai befogadóállomásról szerda reggel további száz menekült akart csatlakozni a demonstrálókhoz, de a rendőrség ezt megakadályozta. Tíz rendőr járőrözött a tábor körül, és ügyelt a rendre; ők korábban nem tartózkodtak ott.
A magyar határra vasárnap érkezett meg 130 migráns gyalog Belgrádból, ahonnét mintegy 300-400, főleg afganisztáni és pakisztáni menekült indult útnak még péntek délután. Korábban azt mondták: azért jöttek, hogy a határzár és a menedékkérők beengedésére vonatkozó szigorú szabályok ellen tiltakozzanak.
Szerda délután a szerb hatóságok szabaddá tették a szabadkai befogadóállomáson a kijárást. A menekültek nyugodtan elhagyhatják a tábort, ahol jelenleg 500-an tartózkodnak, és amely mindössze 100 fő befogadására alkalmas.
Korábban a menekültek a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetében lépték át a szerb–horvát határt, és Szlovénián keresztül folytatták útjukat Nyugat-Európába. A szerb–horvát határon nem épült technikai akadály, ugyanakkor a horvát–magyar és horvát–szlovén határt is kerítéssel védik a szomszédos országok.