Honnan tudjam, hogy jó személyi edzőm van, vagy csak le akar húzni?

Fotó: Mudra László

-

Lassan személyi edzőkből is Dunát lehetne rekeszteni, ezért is fontos, hogy megfelelően válasszunk, ha arra adjuk a fejünket, hogy segítséget kérünk a konditeremben. Itt is vannak kóklerek, ezért nem árt utánajárni, hogy ki, hol végzett, van-e egyáltalán bármilyen papírja. Próbára is tehetjük őket, hogy csak a pénzünkre vadásznak, vagy fontos nekik az is, hogy valóban fejlődjünk.


A személyi edző mára státuszszimbólummá vált, trendi hozzá járni, intézmény lett a szakmából. Fejős Csaba személyi edző most töltötte be az ötvenet, testépítő versenyzőként volt Budapest-bajnok, szerepelt világbajnokságon is. Később tíz éven keresztül számtalan versenyzőt készített fel világ- és Európa-bajnokságokra, de mint mondja, a mai testépítésben már másodlagos lett a sport a mindenáron eredmény, az ismertség és a profit mögött.

Ő ebben már nem akar részt venni, ezért versenyszerűen most nem edz senkit, de akik évek óta hozzá járnak, azoknak segít.


Fejős Csaba szerint megváltozott a konditeremben a kultúra


Szerinte egy személyi edzőnek nem az a feladata, hogy minden percben ott legyen a vendége mellett, és ellenőrizze a gyakorlatokat, hanem az, hogy megtanítsa edzeni és táplálkozni. „Nagyon rosszul végezném a munkám, ha a tanítványom pár hónap múlva nem tudna leedzeni nélkülem. Én nem szolgáltatást nyújtok, nem jövök be 3000 forintért szerda este 10 órakor vagy hétvégén, viszont ők úgy is képesek leedzeni jó színvonalon, hogy nem vagyok ott mellettük.”


Ha késel, bukhatod a pénzed

Fejős szerint 2015-ben az sem életszerű, hogy napokra előre egyeztessenek időpontot, mint: jövő kedden 14.15-től 15.15-ig edzés a konditeremben. „Bármikor közbejöhet valami, dugóba keveredsz, megcsúszol a munkával, beteg lesz a gyerek, vagy te kapod el az influenzát. Sokan az ilyen alkalmakat is kifizettetik, vagy jelentősen lerövidítik az edzésidőt, függetlenül a vendég aznapi potenciáljától.

Sok edző ugyanis nem veszi észre, hogy ha a vendége aznap kirobban az erőtől, ha nagyobb a terhelhetősége, akkor igenis rá kell még húzni időben az edzésre, nem baj, ha lejárt az a kifizetett egy óra. Vagy ha épp aznap szétszórt, stresszes az ember, akkor vissza kell venni az edzésből is – véli Fejős.


Fejős Csaba így vezeti vendégei edzéseit


Németh Dorottya fitneszvilágbajnoknak saját konditerme van, ahol kizárólag személyi edzővel lehet edzeni, ebben egy általa összeválogatott edzői stáb segít neki. A 27 éves fitneszversenyzőnek legalább 60-70 vendége van, előfordul, hogy reggel héttől este kilencig tart edzéseket, de mint mondja, ezt csak így, teljes odafigyeléssel lehet csinálni.


Németh Dorottya edzés közben


„Nálunk minden új vendégnél van egy állapotfelmérés, majd mindenkinek speciális, személyre szabott edzéstervet és étrendet írunk – kezdte érdeklődésünkre Németh Dorottya. – Nálam a 16 évesektől kezdve a 60 évesig minden korosztály megfordul. A konditermi súlyzós edzést csak 16 éves kortól ajánljuk. Előtte is javaslom, hogy sportoljanak a gyerekek, a saját testsúlyos gyakorlatokat is végezhetik, azzal meg lehet előzni a későbbi betegségeket, és el lehet kezdeni formálni a testet, de a súlyzós edzéseket csak 16 éves kor után engedem.”


Németh Dorottya csapata


Fejős azt mondja, ő nem tudna ennyi vendéget elvállalni, hozzá maximum húszan járnak edzeni – nem naponta, összesen –, szerinte nem lehet felkészülni ennél több emberre. „Ha jelentkezne még húsz ember, akkor sem tudnám elvállalni őket. Viszont akik hozzám járnak, azok mind a barátaim, vannak, akiket hat-nyolc éve edzek, akikkel minden egyes edzés egy ünnep. Közel egy órát készülök minden egyes edzésnapra. Nálam nem 11.30-as és 14.15-ös vendég, kuncsaft vagy, hanem a Kati vagy a Jani. Vannak a személyi trénerek, akik gyakorlatilag egy szóbeli szerződést kötnek a vendégükkel, x időre x pénzért, ők egy szolgáltatást nyújtanak. El kell fogadni, hogy ma már erre is van igény, sajnos lassan megszűnik az ember-ember kapcsolat az edzőteremben.”


Fejős Csaba 50 évesen is remek formában van


A személyi edzői szakma felhígult, ma már néhány hónapos hétvégi tanfolyamokon meg lehet szerezni a működéshez szükséges oklevelet. Fejős szerint ez is egy üzlet lett, az egyik oldalon a lényeg, hogy be van fizetve a tagdíj, a másikon pedig, hogy kézben a papír. „Tisztelet a kivételnek, ezeket az iskolákat igazán nem érdekli, hogy te milyen edző leszel, csak az, hogy a több százezer forintot átutald. Az edzők közül pedig, aki úgy gondolja, hogy ez csak egy pénzkereseti lehetőség, az soha nem fogja érteni az edzői munka lényegét.


Érzelmileg kötődni kell a vendéghez, az érzelmek nélküli, csak üzleten alapuló profi edzés nem lehet százszázalékos.

Orvost vagy tanárt is inkább olyat választ magának az ember, akihez kötődik, akinél érzi, hogy fontos, akinek a fő motivációja nem a pénz, hanem maga az ember, a te személyed.

„A vendégek magánéletével is tisztában kell lenni, még azzal is, ha épp menstruál” – teszi hozzá Németh Dorottya, aki azt ajánlja mindenkinek, aki személyi edzőhöz akar menni, hogy nézzen utána az adott személy végzettségének és szakmai tapasztalatának, mielőtt elkezd vele együtt edzeni.


Csak jó hangulatban lehet jót edzeni

Fejős Csaba csapatának egyik fele!

Posted by Egressyfitness on Monday, 17 December 2012

A papír mellett miért fontos a tapasztalat? A Testnevelési Egyetemet végzett, háromdiplomás, kétszeres fitneszvilágbajnok Németh szerint azért, mert


fontos, hogy tudja azt, hogy milyen érzés, amikor az embernek izomláza van, tudja, hogy milyen érzés végigcsinálni egy diétát, hogy milyen lemondásokkal jár.

Fontos, hogy ugyanúgy eddzen az edző is, hogy törődjön a testével. Persze meg kell tanulni az alapvető dolgokat, folyamatosan képeznünk kell magunkat, tisztában kell lenni az új szemléletekkel, de nem elég az, ha valaki bemagol egy könyvet, tudni kell alkalmazni is, ez minden papírnál fontosabb.”


Németh Dorottya sem volt mindig ilyen:

Nagy Atalakitas Program 2015Van aki azt mondja, nem vagyok hiteles, mert vilagbajnokkent meghiztam.De akkor tegyuk...

Posted by Dorottya Németh Fitness World Champion on Monday, 10 August 2015

Vannak, akik el sem végeznek semmilyen tanfolyamot, és néhány év edzés és néhány fórumbejegyzés elolvasása után önkényesen máris személyi edzőnek nevezik ki magukat. Egy pesti konditerem tulajdonosa azt mesélte, hogy egyszer odament hozzá egy srác, aki korábban két-három évig járt oda edzeni. „Azt mondta, elvégezte Amerikában az egyik legprofibb tanfolyamot, és mutatott is róla egy oklevelet. Utánanéztem, és sehol nem találtam olyan tanfolyamot, ami a papíron szerepelt.
Amikor szembesítettem ezzel, akkor közölte, hogy valóban nincs ilyen tanfolyam, ő szerkesztette és nyomtatta ki az oklevelet,


de higgyem el, hogy nagyon jó edző lenne belőle, mert régóta edz, és minden fórumot elolvas.

Még egy szabad szemmel jól látható összeget is ajánlott, ha felveszem edzőnek, de elküldtem, és még azt is megtiltottam neki, hogy edzeni járjon hozzánk.”

Egy olvasónk, Árpád hasonló sztoriról számolt be: fogadott egy személyi edzőt, aki gyakorlatilag fel sem mérte az állapotát, csak kinyomtatott neki egy edzéstervet és egy étrendet, és az első néhány edzést szinte végigtelefonálta mellette. „Hazamentem, és beütöttem a Google-be az edzéstervet és az étrendet, és szóról szóra kidobta az egyik legnagyobb magyar testépítő oldalt, onnan nyomtatta ki nekem. Mindezt óránként 4000 forintért. Másnap már nem mentem hozzá, de teljesen elvette a kedvem a kondizástól is.”


Persze sokaknak bejött, hogy személyi edzőhöz kezdtek el járni. Zoli azt mondja, erősödni, izmot építeni akart, neki rengeteget segített, hogy volt mellette valaki. „Az elején megbeszéltük a célokat, ennek megfelelően személyre szabott edzéstervet rakott össze nekem. Motiváló volt, hogy ott volt mellettem, nem volt kifogás, nem volt lazulás vagy extra pihenés, és egy-két hét után már éreztem is a változást, ez pedig további motivációt adott.” Zoli a heti három edzésre havonta nagyjából 18 ezer forintot költött, ez az átlagnál jóval kevesebb, általában egy edzés személyi edzővel 2500-3000 forint körül mozog.


sport, edzőterem, súlyzó

A szép izmok eléréséhez kell a szakértelem


Évi nagyjából fél évvel az után fordult személyi edzőhöz, hogy leszokott a dohányzásról. „Úri huncutságnak tűnhet, de hosszú évek mozdulatlansága, nulla edzőtermi tapasztalat és tanácstalanság után ez kínálkozott a legésszerűbb megoldásnak. Visszatekintve a legjobbnak is.”


Dorottya fitnesz világbajnok

Németh Dorottya Istenes Bencét izzasztja


Nagyjából egy évig járt hetente egyszer, néha kétszer a terembe. „Ennyi idő elég volt arra, hogy helyre tegyen, és megalapozza a későbbi sportkalandokat. Utána már nyugodtan betettem a lábamat mindenféle csoportos órára, nem tartottam attól, hogy kudarcot vallok.” Évi azt mondja, eleinte furcsa volt neki a kizárólagos figyelem, amit kapott, de rengeteget segített. Különösen az, hogy az edző mellett tényleg csak a mozgásra kellett koncentrálnia, nem kellett agyalni azon, hogy most melyik eszköz jön, hány ismétléssel, melyik izomcsoportot hagyta ki esetleg. „És mivel ez anyagilag is komoly befektetés, nem éreztem a késztetést, hogy ellazsáljam a szó szerint drága időt, amit az edzőteremben töltöttem. Minden perce megérte.”


Németh online távedzést is tart

Late night work...azaz keszulnek az online tavedzeses edzestervek....:)Ha szeretnel Te is velem edzeni, de mas...

Posted by Dorottya Németh Fitness World Champion on Tuesday, 28 July 2015

A drága idő nem csak motiválni jó. Fejős ad egy tippet a tanítványoknak, hogyan fordíthatják a maguk javára az anyagilag is megterhelő edzéssorozatot:


Érdemes lenne az egyik edzés előtt jelezni, hogy egy kis anyagi problémád van, és a reakcióból minden ki fog derülni.

Hogy csak egy 3000 forint/órás trénert kaptál – vagy egy edzőt, akinek fontos az, hogy ne hagyd abba az edzést, hogy folyamatosan fejlődj, és tényleg számítasz neki mint ember. Én gyakran ingyen is tartok edzést, ha valaki meg van szorulva, majd később odaadja a pénzt, ha tudja. Volt olyan, hogy 40 ezer forinttal a zsebemben, de letörten mentem haza a konditeremből, mert szerintem nem dolgoztam jól, de volt olyan is, hogy csak 7 ezer forintot kaptam, mégis felöltődve értem haza, mert sikerült nagyon jó edzéseket tartanom. Sajnos az emberség és a másik tisztelete helyett ma már a profit, az erős önreklám, a nyomulás és a megtévesztés is jelen van, pedig ez egy gyönyörű szakma lenne, ha méltóan képviselnék.”