Hongkongban a kínai befolyás ellen tüntettek

Fotó: MTI/AP / Kin Csung

-

A helyi parlamentben áll a bál a Kína-ellenes képviselők miatt.


Több ezren tüntettek vasárnap Hongkongban az ellen, hogy Peking igyekszik hasznot húzni az egykori brit gyarmatot sújtó parlamenti válságból, és ki akarja terjeszteni befolyását a félautonóm terület felett.

A hongkongi törvényhozó tanácsban három hete nagy a fejetlenség két Kína-ellenes képviselő beiktatása miatt. A parlament ugyanis nem fogadja el két függetlenségpárti törvényhozó hivatali esküjét amiatt, hogy egy zászlót borítottak magukra, amelyre az volt írva: „Hongkong nem Kína”. Jau Vai-ching és Sixtus Baggio Leung Csung-hang emellett a hongkongi népnek fogadott hűséget, nem volt hajlandó helyesen kiejteni a Kína szót, és pocskondiázta az ázsiai országot. A hongkongi kormány a képviselők parlamenti kizárását kérte a legfelsőbb bíróságtól.

Eközben a Kínai Országos Népi Gyűlésben immár ötödik alkalommal indítottak értelmezési vitát a hongkongi minialkotmányról, amire maga az alaptörvény ad felhatalmazást. A népi gyűlés törvényben kívánja kötelezni a hongkongi parlament tagjait arra, hogy hivatali esküjükben szerepeljen az a kitétel, hogy Hongkong


a Kínai Népköztársaság különleges igazgatású területe.