Hongkong nem elégszik meg a féldemokráciával

Fotó: MTI/AP / Vincent Yu

-

Nem elégszenek meg félmegoldásokkal a hongkongi törvényhozás demokrácia párti tagjai. Csütörtökön elutasították azt a nagy felháborodást keltett tervezetet, amely csak a Kína által jóváhagyott jelölteket hagyta volna indulni a demokratikusnak nevezett választásokon.


A Peking által támogatott választási törvénytervezet – amely korábban óriási tüntetéseket váltott ki Hongkongban – ugyan megengedte volna a polgároknak, hogy maguk válasszák meg Hongkong kormányzóját, ám csak azok indulhattak volna a posztért, akire a kínai vezetés is áldását adja. A demokrácia pártiak szerint ez csupán műdemokráciát jelentene.


A tervezet elfogadásához kétharmados többség kellett volna, ám 28-8 arányban leszavazták a honatyák – így marad a régi rendszer, melyben a kormányzót egy bizottság jelöli ki.

„A mai nappal nem ért még véget a demokráciáért folytatott küzdelem” – mondta Alan Leong, az egyik demokrácia párti képviselő. „Éppen ellenkezőleg: ez a következő hullám kezdete.”

A kínai Országos Népi Gyűlés, vagyis a parlament állandó bizottsága közleményében azonban tudatta, hogy nem fogadja el a hongkongi törvényhozás vétóját.

A külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a központi kormány célja az, hogy a hongkongiak közvetlenül választhassák meg az övezet első emberét. Azt is nyomatékosította, hogy Hongkong Kína része, ezért az ottani történéseket belügyként kezelik, más országoknak azokba nincs beleszólásuk.