Hónapokig várhatnak az új diákigazolványokra

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A honlap vagy nem működik, vagy elvileg működik, de állandóan leáll.


Gond van a diákigazolványok gyártásával – írja az Index. A lapnak több olvasó is jelezte, nem működik a honlap, amelyen az okmányirodai adatlap alapján megrendelhetnék a diákigazolványokat. Egy iskolatitkár az írta a lapnak: májusban értesítést kaptak az Oktatási Hivataltól, hogy megújul az oldal, nyáron nem lesz elérhető, de júliusra kész lesz. A következő emailben szóltak, hogy mégsem készült el, és szólnak, ha megvan.

A május előtt leadott igénylésre ki tud adni ideiglenes igazolványt, ám aki erről lemaradt, az ideiglenest sem kaphat. Az iskola felhívta a BKK-t, de ott nem tudtak a problémáról, vagyis az Oktatási Hivatal nem értesítette őket arról, hogy Magyarországon hónapok óta nem lehet új diákigazolványt kiállítani. A BKK azt mondta az iskolájuknak, hogy iskolalátogatási igazolást nem fogadnak el.

Egy iskolaigazgató is megerősítette, hogy a webes felületet nyárra ígérték, és az valóban megcsúszott. Szerinte a napokban már megnyílt az oldal, de most azért nem tudnak rendesen dolgozni, mert állandóan leáll, vagy kidobja az iskolatitkárokat a felület, vélhetően a túlterhelés miatt is.

A szülők szerint „a gólyák idén nem kapnak diákigazolványt, helyette kéthavonta A4-es lapon igazolja az iskola, hogy odajár a diák”. Volt, akinek azt mondták, november-decemberre várható a diákigazolvány, egy másikuknak a szülői értekezleten annyit mondtak, hogy nem érkeztek meg, előreláthatólag minimum egy hónapig nem is fognak. Ha valakinek lejárt, kérjen rá a titkárságon új érvényesítő matricát.


Átmenetileg szünetelt

Kedd óta újra zökkenőmentes a diákigazolványok igénylése – írta közleményében az Oktatási Hivatal. Azt írták, hogy augusztusban megújult formában indult el az oktatási igazolványok adminisztrációs rendszere. Bár az átálláskor átmenetileg szünetelt az igénylés, az ideiglenes igazolások kinyomtatására szolgáló felület folyamatosan elérhető volt az intézményeknek. Az OH időben tájékoztatta a közlekedési társaságokat, hogy több igazolás lesz forgalomban, kedd óta pedig újra zökkenőmentesen folyik a diákigazolványok igénylése.

A diákigazolvány-igénylés korábbi rendszerét 2003-ban még papíralapú kérelmek feldolgozására alakították ki. Többször módosították az informatikai alkalmazást, de idővel felhasználói és informatikai biztonsági szempontból is elavult: az igénylés és adminisztráció teljes folyamatát több modul együttes használatával tudta csak megvalósítani. Emiatt az OH az alkalmazás teljes cseréjéről döntött.

A most bevezetett intézményi adminisztrációs rendszer már olyan alkalmazás a köznevelési és felsőoktatási intézményeknek, amely az igénylési és kibocsátási folyamathoz tartozó összes tevékenységet és nyilvántartási feladatot hatékonyan, nyomon követhetően valósítja meg, és a fentieken túl lehetővé teszi az igazolások hitelességének offline és az igazolványok érvényességének online ellenőrzését is.

Az átállás a köznevelésbe újonnan beiratkozó és az iskolát váltó tanulókat érintette. A diákigazolványhoz hasonlóan az ideiglenes igazolást is kérelemre állítják ki. A rendelkezésre álló adatok szerint minden kérelmező diák kapott ideiglenes igazolást, amellyel valamennyi államilag garantált kedvezményt, így az utazási kedvezményeket is igénybe veheti – áll az OH közleményében.