Hónapokig még kimutatható az ebolavírus a gyógyult férfiak spermájában

Fotó: AFP / ZOOM DOSSO

-

Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebolavírus a betegségből felépült férfiak egy részének spermájában – derült ki egy frissen publikált kutatás eredményeiből.


Korábban is kimutatták már a kórokozó nyomait a férfi túlélők ondójában, ám mostanáig nem volt megbízható adat arra vonatkozóan, hogy a vírus mennyi ideig van jelen a testfolyadékban.


Az új vizsgálatban a Sierra Leone-i Freetownból származó 93, tizennyolc éven felüli férfi spermamintáját tesztelték a szakemberek a vírus nyomai után kutatva. A New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt eredmények szerint a betegségük kezdete utáni három hónapban megvizsgált férfiak mindegyikének pozitív lett a tesztje. A megfertőződésük utáni négy–hat hónapban megvizsgáltak több mint felének, míg a hét–kilenc hónap elteltével megvizsgáltak negyedének lett pozitív a tesztje.

Egyelőre nem tudni, hogy a résztvevők egy részének spermájából miért ürült ki hamarabb az ebolavírus, mint másokéból. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) további teszteket végez a mintákon annak meghatározása érdekében, hogy élő és potenciálisan fertőző-e a spermában kimutatott vírus.

„Ezek az eredmények kulcsfontosságú időszakban születtek, emlékeztetve bennünket arra, hogy bár az ebolás esetek száma folyamatosan csökken, a túlélőknek és családjaiknak továbbra is küzdeniük kell a betegség hatásaival” – hangsúlyozta közleményében Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa. Hozzátette: „ez a tanulmány újabb bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a túlélőknek folyamatos támogatásra van szükségük a felépülésüket követő 6–12 hónapban, hogy legyőzzék a kihívásokat, és biztosan ne fertőzzék meg partnereiket.”

A kutatók szerint a gyógyult pácienseknek legalább két negatív spermatesztig tartózkodniuk kellene mindenfajta szexuális érintkezéstől, vagy mindenképpen óvszert kellene használniuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján tavaly márciusi kitörése óta az ebolajárvány több mint 11 ezer ember halálát okozta Nyugat-Afrikában, bár úgy tűnik, lassan a vége felé közeledik. Múlt csütörtökön először fordult elő 2014 márciusa óta, hogy egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebolamegbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.