Hónapokig csikorgott az 1-es, pedig egyszerű volt a megoldás

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs / MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Sikerült megszüntetni az 1-es villamos kerekeinek csikorgását Újbudán. Át se kellett építeni a síneket, kenőanyagot cseréltek.


Fél év után megszüntette a BKV az 1-es villamos csikorgását a Szerémi út - Hengermalom utca kanyarban, úgy tudjuk, az addig használt lítium alapú kenést grafitosra cserélték.


Értesülésünket megerősítette a BKV: „Üzemeltetőként mi is azt látjuk, hogy jelenleg nem tapasztalható a csikorgás. A sínkenést illetően több módosítás történt.


A kenés elsősorban a zajcsökkentést szolgálja, tehát a sínfejeket kenjük, ezen kívül az alkalmazott kenőanyagban is módosítást hajtott végre a vállalkozó.

Az elmúlt időszak tapasztalatainak felhasználásával tett fenti módosítások együttesen vezettek a jelenlegi megoldáshoz – közölte a közlekedési vállalat a VS.hu-val. Hozzátették, továbbra is kiemelten figyelik a kérdéses területet és szükség esetén beavatkoznak, illetve módosításokat hajtanak végre.


kétpercenként sikoltott


Mint azt megírtuk, amióta átvezették az 1-es villamost a Rákóczi hídon Újbudára, több száz embernek keseredett meg az élete a XI. kerületben kétpercenként. Ahogy a villamos a Fehérvári úti végállomás felé fordult, éles, sikolyszerű hanggal csikorgott hónapokon át. Azóta, hogy március elején utasok nélkül elkezdték a próbaüzemet, majd március 20-án átadták a meghosszabbított vonalat.A csikorgásnak poltikai következménye is lett. Tokody Marcell (Jobbik) a helyi lakosok panaszai alapján a Fővárosi Közgyűlés elé akarta vinni az ügyet. Június 5-én határozati javaslatokat fogalmazott meg, hogy kiderüljön, mi a csikorgás oka, ki a felelős a kialakult helyzetért, és követelte, gondoskodjanak a zaj megszüntetéséről.

A fővárosi képviselőt azonban arról tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal szervezési ügyosztálya, hogy Tarlós István főpolgármester nem kívánja látni ezt az anyagot a június végi Fővárosi Közgyűlésen. Így is történt, nem vette napirendre, így a képviselő kérdésekként tette fel azokat a főpolgármesternek.