Hónapok óta ismerték Abdeslam címét, de elakadt a jelentés

Forrás: MTI/AP/VTM

-

A belga rendőrség működéséről sokat elmond, hogy a párizsi terrortámadások elkövetője még három hónapig bujkált, pont a megadott címen, a jelentésben megnevezett ember házában.


Egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely hónapokon át a tavalyi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, az előző héten őrizetbe vett Salah Abdeslam búvóhelyéül szolgált – közölte pénteken a belga sajtó.

A La Libre Belgique című helyi lap értesülései szerint egy rendőr tavaly december 7-én bizalmas jelentést küldött a terrorellenes biztonsági szerveknek, amelyben leírta a címét annak a brüsszeli háznak, amelynél a múlt héten végül elfogták Abdeslamot. A dokumentum azonban elakadt a rendőrkapitányságon, és három hónapon keresztül nem jutott el a megfelelő helyre.

A malines-i rendőr egy betegszabadságon lévő kollégájától kapta az információt, amely szerint egy Abid nevű férfi kapcsolatban áll Salah Abdeslammal. A rendőr azonnal továbbította a kapott információkat, a jelentésben szerepelt Abid címe is, az a ház, amelynél később őrizetbe vették Abdeslamot.

A rendőrök a múlt pénteken tartóztatták le Abdeslamot két társával együtt, akik közül az egyik az az Abid nevű férfi, aki a több mint három hónappal ezelőtt keltezett jelentésben is szerepel – írta a La Derniére Heure című újság. A rendőrség munkáját felügyelő bizottság vizsgálatot indított az ügyben.

A VRT belga közszolgálati televízió arról számolt be szerdán, hogy a nyomozók szerint Abdeslam és társai több helyszínen végrehajtott lőfegyveres rajtaütéseket terveztek, és ezekkel egy időben mások öngyilkos robbantásokat követtek volna el. Sven Mary, Abdeslam ügyvédje viszont korábban kijelentette, védencének nem volt tudomása arról, hogy merényletek várhatók a belga fővárosban.