Homokos sétányon és műanyaglapokon vinnék a Vuelta nyitószakaszát

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

A szombaton kezdődő Vuelta a Espana kerékpáros körverseny első etapja egy tengerparti sétányon vezet, amit vastagon borít a homok. A versenyzők fel vannak háborodva, a szervezők reagáltak.


Chris Froome, a Tour-győztesnek járó sárga trikóban vidáman parolázik egy csapattársával


A 21 szakaszból álló, összesen 3357 km hosszú országúti verseny a szezon utolsó nagy körversenye a Giro'd Italia és a Tour de France után. A szombaton rajtoló verseny idén ünnepli 80. születésnapját, amit a szervezők igyekeztek emlékezetessé tenni. Az első napra rögtön egy csapat időfutamot tettek, a 7,4 kilométeres pályát pedig Puerto Banús és Marbella között jelölték ki egy tengerparti sétányon.Amit a versenyzők meglátva azonnal háborogni kezdtek. A kétszeres Tour-győztes brit Chris Froome a Twitter-oldalán posztolt képet a vastagon homokkal borított, és kőfallal kísért szakaszról. Ugyancsak a közösségi oldalon méltatlankodott Froome csapattársa (Team Sky), Nicholas Roche: „Vuelta ttt! Ti vicceltek?” (A „ttt” a csapat időfutam (team time trial) rövidítése.)A csapat egyik munkatársa, Simon Jones a befutó előtti méterekről posztolt képet, amin az látszik, hogy a szervezők a könnyűzenei fesztiválokról ismert műanyag lapokkal borították a szakasz utolsó néhány száz méterét, ami a homokot ugyan valóban megfogja kicsit, azonban csöppet sem mondható biztonságos megoldásnak.A Movistar csapat kerekese, Rory Sutherland már közös fellépésre is felhívja a versenyzőket, az általa posztolt kép alatt szereplő „Az „UCI_cycling” komolyan gondolja, hogy ez elfogadható? Közös fellépés?”A szervezők gyorsan reagálták, közölték, hogy a szakaszt ugyan megtartják, de nem fogják beleszámítani az összetettbe. A szakaszt külön számítják majd, így az esélyeseknek nem kell kockáztatniuk a teljes verseny megnyerése érdekében.

A versenyzők helyzetét nem fogja megkönnyíteni, hogy a sétányt a múlt héten még építették, meg kellett ugyanis hosszabbítani, hogy valóban elérjen a strandig, ahol – a spanyol AS sportnapilap munkatársa szerint – újabb kihívás vár a mezőnyre: a befutó közönségének nagy részét a délutáni órákra már jócskán leittasodó angol fiatalok alkotják majd.

A szervezők védelmében annyit megjegyeznénk, hogy azért a profi országúti kerékpározásban létezik ennél sokkal veszélyesebb és keményebb pálya is. Az "Észak Pokla" néven is emlegetett 253 kilométeres Párizs-Roubaix verseny nyomvonala nem egy szakaszon földúton vagy macskaköves úton vezet, ami a menetrendszerű esők miatt úgy csúszik, mint a jégpálya. De még senki nem mondta azt, hogy ezért nem akar elindulni a sportág történetének egyik legrégebbi és legnagyobb presztízzsel bíró egynapos versenyén.


De szóljunk pár szót magáról a versenyről is. Rendkívül erős lesz a mezőny - többek között a júliusi Tour de France első négy helyezettje rajthoz áll. A franciaországi viadalon győztes Chris Froome nagy tettre készül, ugyanabban az évben eddig mindössze két legendás francia bringásnak sikerült diadalmaskodnia a Touron és a Vueltán: 1963-ban Jacques Anquetil, 1978-ban pedig Bernard Hinault hajtotta végre ezt a bravúrt.

Froome, akinek első brit kerekesként sikerült másodszor is győznie a Touron, az elmúlt években jól szerepelt a spanyolországi versenyen, de nyerni nem tudott: 2011-ben és tavaly másodikként, míg 2012-ben negyedikként zárt.

Froome egyik nagy ellenfele a kolumbiai Nairo Quintana lehet. A 25 éves kerekes a Vueltán még nem ért el nagy eredményt, viszont tavaly megnyerte a Giro d'Italiát, a Touron pedig 2013-ban és idén is második volt.

Szintén esélyes lehet a végső sikerre a 2010-es Vueltán győztes olasz Vincenzo Nibali. A 30 éves versenyző nem tudta megvédeni tavalyi címét az idei francia körversenyen, „csak" negyedik lett, és ezen ezt akar javítani Spanyolországban.

Rajtuk kívül a Franciaországban harmadik spanyol Alejandro Valverde, illetve a betegség miatt a Tourt a harmadik helyről feladni kényszerült amerikai Tejay Van Garderen is okozhat meglepetést, akárcsak a Touron két szakaszgyőzelmet jegyző spanyol Joaquim Rodríguez.