Holttesteket mosott partra a víz Japánnál

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Vélhetőleg négy észak-koreai állampolgár holttestét mosta partra a tenger Japán északi részén - közölték a helyi hatóságok hétfőn.


Három férfi holttestét Jamagata prefektúrában találták meg, belőlük helyenként már csak a csontok maradtak. Egy tetem a víz felszínén lebegett egy halászkikötő közelében, míg a másik kettőt mintegy 500 méterrel távolabb, egy strandon fedezték fel.

A rendőrség egy vagy több, első ránézésre Észak-Koreából származó jelvényt talált a holttestek ruházatán. A hatóságok szerint a tetemek kapcsolatba hozhatók azzal a hajótörést szenvedett csónakkal, amelyre szombaton bukkantak a szomszédos Akita prefektúrában. Ott hétfőn vélhetőleg a csónakból származó fadarabokra és egy negyedik holttestre találtak rá, amelyből már csak a csontok maradtak.

Számtalan hasonló szerencsétlenség történt már a Japán-tenger partjainál, de vannak, akiknek sikerül megtenniük a veszélyes utat az elzárkózó Észak-Koreából Japánba.

Nyolc észak-koreai férfit vettek őrizetbe a japán rendőrök, miután csónakjukat november 23-án megtalálták Akita prefektúra partjainál. November 26-án egy másik, vélhetőleg észak-koreai hajóra bukkantak a hatóságok ugyanabban a prefektúrában, benne nyolc holttesttel.

Novemberben 28 hasonló hajó érkezett a japán partokra, szemben az egy évvel korábbi 4-gyel. A japán hatóságok ellenőrzik azt az összesen 18 túlélőt, aki azt állítja, hogy észak-koreai állampolgár.