Holttestek százait mossa ki a tenger Líbia partjaira

Fotó: AFP / ROBERTO SALOMONE

-

Szinte mindennapossá vált, hogy emberi maradványokat találnak a líbiai tengerpart egy hosszú szakaszán. Az áldozatok az embercsempészhajók szerencsétlenül járt utasai.


Sokkoló képeket közölt a Daily Mail című brit bulvárlap a líbiai partokról, ahová szerencsétlenül járt illegális migránsok maradványait mossa ki a tenger. A Zuvara és Garaboli közötti 100 mérföldes (mintegy 160 kilométeres) partszakaszon a Vörös Félhold önkéntes munkatársai gyűjtik össze a maradványokat, sokszor már csak csontokat és ruhadarabokat. A képeket ezen a linken nézheti meg, de csak erős idegzetűeknek ajánljuk!

A polgárháborútól dúlt Líbia az egyik legfontosabb kiindulópontja az Európába tartó közel-keleti és afrikai bevándorlóknak. Az embercsempészek innen túlzsúfolt csónakokon, hajókon próbálják őket eljuttatni Olaszországba. A lélekvesztők gyakran felborulnak, és ha nem érkezik időben segítség, az utasok belefulladnak a Földközi-tengerbe.

Taha Szultán, a líbiai Vörös Félhold vezetője szerint az elmúlt évben több száz holttestet mosott ki a tenger, szinte már mindennaposnak nevezhető, hogy emberi maradványokat találnak. Szultán szerint az emberek kétségbeesésükben indulnak a veszélyes útra, hiszen az országukban háború dúl. Líbiában jelenleg nincs igazi központi hatalom, két kormány harcol egymással, és már megjelent az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet helyi csoportja is.