Holokauszttagadásért büntették a meg nem nevezett kiadót

Fotó: FORTEPAN / BERKÓ PÁL

-

A svéd könyv szerzője szerint a holokauszt mítosz és megkérdőjelezi a gázkamrák létezését.


Pénzbüntetést kapott a holokauszttagadó svéd író könyvét kiadó és értékesítő könyvkiadó vezetője. A fővárosi főügyész, Ibolya Tibor közleményében azt írta: a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez megérkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás mellőzésével meghozott, nem jogerős végzése, melyben a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt 120 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki a vádlottra.

Az ügyészség eddig nem nevezte meg sem a kötet szerzőjét, sem a kifogásolt könyv címét, sem a magyar kiadót. Ha a kiadóvezető nem fizeti be az összeget, akkor azt 120 nap végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

A kiadóvezető a rendőrségi nyomozás során beismerte tettét. A cég 2012-ben adta ki magyar fordításban a kötetet, amelyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, a gázkamrák létezését megkérdőjelezi. A kiadó a magyar nyelvű könyvet az üzletében és a webáruházában értékesítette. A honlapon a vádlott a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak.

Az ügyészség indítványára 2016 augusztusában a Budai Központi Kerületi Bíróság a holokauszttagadó tartalom ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el. Az ügyészség azt kérte vádiratában, hogy ezek a tartalmak végleg hozzáférhetetlenek legyenek. A fővárosi főügyész szerdán azt írta: ezt a bíróság elrendelte.