Holokauszt-emléknap: „Gyűlöletből nem lehet országot építeni”

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Élet menete és megemlékezés a Terror Háza előtt – ez volt a holokauszt-emléknapon. A múzeumnál Balog Zoltán azt mondta, „faji alapú gyűlölködésből csak rossz válaszok vezethetőek le”. A miniszter szerint akkor van értelme a megemlékezésnek, ha „régi-új fajgyűlöletről is beszélünk”.


Miközben létrejön a holokauszt-emlékezetkultúra, és tart a témáról emberi jogi elmélkedés, napjainkban keresztényeket ölnek meg hitükért, zsidókat mészárolnak le a nyílt utcán, magyarokat zárnak börtönbe Európa peremén – mondta Balog Zoltán miniszter a holokauszt-emléknapon a Terror Háza előtt. Szerinte a kontinens számos országában megerősödtek a szélsőséges politikai pártok, amelyek „faji vagy osztályalapon kínálnak álmegoldásokat; gyűlöletalapon”.

„Ebben nem lehetünk elnézőek, a holokauszt-megemlékezés hitelessége ezt is jelenti, hogy itt nemet mondunk, itt nincs helye a megbocsátásnak. Csak azért, mert egy szélsőség, legyen az bal vagy jobb, szalonképesebb arcát akarja mutatni ma, nem létező szalonképesebb arcát, nehogy már elhiggyük, hogy tudnak bármilyen problémára jobb, emberibb, egyáltalán emberi megoldást mutatni vagy találni.”Lehet, hogy most báránybőrbe bújt farkasok, de túl gyakran látszanak ki a cukiság alól azok az ordas, szélsőséges, végső soron náci eszmék, amelyekkel semmi közösséget nem vállalhatunk.

Balog szerint akkor van értelme az emlékezésnek, ha a „régi-új fajgyűlöletről” is beszélünk.A Dohány utcai zsinagóga előtt Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja azt mondta, a menet „nagy, hangos kiáltás”, amely arra figyelmeztet, „tennünk kell azért, hogy nagyszüleink, szüleink múltja ne válhasson a mi és gyerekeink jövőjévé”. Vattamány Zsolt kerületi polgármester szerint a történelem során az emberiség többször elkövette ugyanazokat a bűnöket, „éppen ezért fontos, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is kiálljunk egymás mellett”. Semlegesnek maradni kevés – tette hozzá.Gyülekező a zsinagóga előtt


Az antiszemitizmus és a Jobbik tevékenysége árt Magyarország imázsának

A Jobbik tevékenységével kapcsolatos hírek időnként teljesen háttérbe szorítják az olyan, a magyarok által tett fantasztikus dolgokat, mint például az 1956-os forradalom – mondta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald S. Lauder, aki az Élet menetére jött Budapestre. Lauder szerint azért kell megrendezni a menetet, mert az utóbbi időben erősödik az antiszemitizmus.


Lauder, Ronald S.; Heisler András

Lauder a budapesti sajtótájékoztatón


Lauder szerint „miközben a világon az antiszemitizmus erősödése elsősorban a muszlimok Izrael-ellenes érzelmeiből táplálkozik, Kelet-Közép-Európában ettől eltérő a tendencia. Vagyis Magyarországon ugyanaz a fajta antiszemitizmus tapasztalható, mint a második világháború előtt, és amely 560 ezer magyar zsidó halálához vezetett a holokauszt során.”

Ebben a helyzetben meg kell vizsgálni az antiszemitizmus erősödésének az okait, illetve keresni kell, mit lehet ellene tenni – tette hozzá Lauder.