Holokauszt-emlékművet is készített már a Donáth György-szobor alkotója

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Kutas László 2012-ben kapta meg a Wiesenthal-díjat egy Holokauszt-emlékműért, de ő készítette Horn Gyula XIII. kerületi szobrát is.


Múlt héten pénteken eltávolították Donáth György, antiszemita és fajvédő politikus mellszobrát a Páva utca és az Üllői út sarkáról. A szobrot valójában fel sem avatták, mert a szerdai ceremónián a kétes politikai megítélésű Donáth mellszobrának leleplezése ellen egy kisebb tömeg demonstrált. Az ellenállásnak meg is lett az eredménye: rá két napra elszállították a sarokról az alkotást.


A 444 utánanézett, hogy ki volt az a művész, akinek a munkája ilyen heves tiltakozást váltott ki. Kiderült, hogy a szobrász Kutas László, aki 2012-ben éppen egy holokauszt-emlékműért kapta meg a Holocaust Közalapítvány elismerését, a Wiesenthal-díjat. Kutas Sopronban járult hozzá a magyarországi holokauszt emlékének megőrzéséhez, de egyébként ő alkotta meg Horn Gyula XIII. kerületi szobrát is.

Kutas azonban állítólag nem volt tisztában Donáth György múltjával, mikor elvállalta a szobor elkészítését, de utólag már nem bánja, hogy az átadás meghívójára az ő neve nem került fel, csak Gulyás Gergelyé és Boross Péteré. „Nem vagyok történész, nem néztem utána, hogy pontosan mi volt Donáth tevékenysége. Ő nem egy Horthy vagy egy Hóman, hogy mindenkinek fejből tudnia kellene, hogy mit csinált” – idézi őt a 444.