Holnaptól komoly bírság vár a feledékeny autósokra

Fotó: MTI / Németh György

-

Január 31-én éjfélig érvényesek a tavaly megváltott éves és a megyei e-matricák. A személyautóknál a pótdíj 30 napon belül 14 875 forint, 30 napon túl pedig 59,5 ezer forint.


Bírságot kell fizetni, ha valaki fizetős úton matrica nélkül, vagy érvénytelen matricával autózik, de akkor is, ha a matrica alacsonyabb díjkategóriára szól .

Január 1-től két dolog változott a megyei matricás rendszerben: fizetős lett két újabb útszakasz, - teljes hosszában az M43-as és ugyancsak teljes hosszában az M85-ös, a Csorna Kelet csomópont és az M85-ös és M86-os utak elválási csomópontja közötti szakasz kivételével -, ezen kívül a nagycsaládosok, valamint a fogyatékkal élők már vehetnek személyautó kategóriájú matricákat 7 személyesnél nagyobb járműveikre. Más változás 2020-ig várhatóan nem lesz, közölte korábban az útdíjfizetési szolgáltató, a NÚSZ.

Személyautókra összesen 1.2 millió megyei e-matricát vásároltak 2015-ben, valamivel több, mint 857 ezer autóra, vagyis egy gépkocsira átlagosan 1.4 matrica jutott, tájékoztatta a VS.hu-t korábban a NÚSZ.

Az e-matricákról a 2016-ra érvényes tudnivalókról itt olvashatja összefoglalónkat.