Holnaptól fennakadások lehetnek az európai repülésben

Fotó: AFP / THOMAS SAMSON / AFP / THOMAS SAMSON

-

Holnaptól hatnapos sztrájkba kezdenek a francia légi irányítók, ami több Magyarországról induló, vagy ide érkező járatot is érinthet. Érdemes mindenkinek előre tájékozódnia, mert a munkabeszüntetés a francia légtéren áthaladó gépeket is hátráltathatja.


Hat napig most nem a levegőbe beszélnek

Egész Franciaország légi közlekedésében komoly gondot okozhat a légi irányítók keddtől vasárnapig tartó sztrájkja. A légi munkások az Európai Unió “Single European Sky” (egységes európai égbolt) elnevezésű kezdeményezése ellen tiltakoznak, amelyben úgy csökkentenék a navigációs költségeket, hogy az országok határai helyett légi folyosók mentén irányítanák a járatokat. A sztrájk csak az Air France számára 25-30 millió eurós kárt okoz majd.


Magyar járatok is érintettek

A francia légitársaság tájékoztatása szerint a rövid és középtávú járataikkal lehetnek problémák. Éppen ezért már előre is több lehetőséget felajánlottak az utasaiknak a jegyük áthelyezésére. Szintén gond lehet az EasyJet járataival is, mert a fapados légitársaság tájékoztatása szerint gépeik 70 százaléka érinti a francia légteret. A British Airways pedig azt tervezi, hogy egyes járatain nagyobb gépeket üzemeltet a sztrájk alatt a várakozások csökkentése érdekében. Az egyes járatokkal kapcsolatban élő tájékoztatást ezen az oldalon kaphatnak.