Holnap szmogriadó lesz Budapesten?

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

A hétfő délutáni fővárosi légszennyezettségi helyzet alapján lehet, hogy kedden a fővárosban el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát.


Forgalomkorlátozásra szerdán reggel hattól kerülhet sor, de ez a mai és a keddi eredmények kedd és szerda hajnali értékelése alapján fog kiderülni -  közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel. Vasárnap a kisméretű szállópor szintje hat fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási, ezek közül három mérőállomáson a riasztási küszöbértéket is.  A tájékoztatási fokozat azt jelenti, amikor a légszennyezettség rövid idejű hatása veszélyt jelent az érzékenyebbekre (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek). A riasztási fokozatot akkor rendelik el, amikor a légszennyezettség már rövid idő alatt is veszélyt jelent az emberi egészségre, és azonnali intézkedéseket kell tenni. Erre akkor kerül sor, ha három mérőállomáson egy időben a szennyező anyag mért koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. Az időjárás előrejelzések most nem sok változást jósolnak a hét közepéig.

Ha elrendelik a riasztási fokozatot, akkor első körben a fekete és a piros környezetvédelmi matricával ellátott járművek közlekedését tiltják be.