Holnap reggel zuhan le a Progressz teherűrhajó

Forrás: NASA

-

Nagy valószínűséggel péntek reggel, magyar idő szerint 9 óra tájban térhet le keringési pályájáról és zuhanhat a Földre a Progressz, az irányíthatatlanná vált orosz teherűrhajó – jutott a következtetésre az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézet.


A kutatók a május 6-i repülési adatokat alapul véve számolták ki, hogy az űrhajónak a hajnali 2 órától 13 óráig terjedő idősávban kell lezuhannia, a legvalószínűbb, hogy a Progress reggel fog a Föld légkörébe belépni.

Itt követheti a teherűrhajó útját.A Progressz teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, azzal a céllal, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot. Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz már korábban tájékoztatott arról, hogy a Föld légkörébe érve a teherűrhajó el fog égni, és a Föld felszínét csak kicsiny alkatrészdarabkák érhetik el.

Korábban a kiszolgált teherűrhajókat a Roszkoszmosz szakemberei a Csendes-óceánba irányították, de azok is nagyrészt már a légkörben megsemmisültek. A múlt héten történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.