Vasárnap is indulnak osztrák vonatok menekültekkel Németországba

Fotó: MTI/EPA/APA / Herbert P. Oczeret

-

Az ausztriai Nickelsdorfból szombaton 19:10-kor indult el az utolsó vonat a németországi Münchenbe. A nap folyamán mintegy 9000 menekült érkezett Ausztriába Magyarországról, a müncheni rendőrség közlése szerint pedig este 8-ig kb 4300-an értek a városba. Egy vonat már tovább is ment Türingiába.


Az osztrák vasúttársaság 7500 menekültet szállított el a magyar határról Bécsbe, és további célállomásokra. Többségük továbbutazott Németországba,

Münchenbe az utolsó vonat 19 óra 10 perckor indult Nickelsdorfból, közölte a vasúttársaság szóvivője, aki szerint vasárnap a járatok újra közlekednek majd. Salzburgból még késő este is mennek München felé vonatok.

Bécsben és Salzburgban a hatóságok és önkéntesek is több száz menekültnek készítettek ideiglenes szálláshelyet éjszakára, de arra számítanak, hogy vasárnap továbbmennek Németországba.

Közben az ARD beszámolója szerint Joachim Herrmann, Bajoroszág belügyminisztere szombaton este azt mondta, amikor Passauban meglátogatta a helyi rendőrkapitányságot, hogy a Magyarországról Ausztriába érkező menekültek továbbengedése Németországba "rossz jelzés" volt, hibás, és a tartományokkal nem egyeztetett döntés, amit korrigálni kell.

Peter Altmeier, a Kancellári Hivatal minisztere pedig azt mondta szombat este az ARD-n, hogy Angela Merkel világossá tette szombaton, hogy Németország segíteni akar, ugyanakkor "világosan le kell szögezni, hogy minden országnak teljesítenie kell a kötelezettségeit". Megerősítette, hogy Merkel telefonon beszélt Orbán Viktorral, és megerősítette a német álláspontot a regisztrációt segítő forró pontokról, illetve a kvótarendszerről. A beszélgetés során Merkel azt is megismételte - és ebben egyetértett a magyar miniszterelnökkel -, hogy a menekültek szombati továbbengedése Ausztriából Németországba kivételes helyzet volt.

Németországban közben megkezdődött a menekültek tartományok közötti szétosztása: egy különvonat, 569 menekülttel este 9 körül érkezett a türingiai Saalfeldbe. A szerelvényen 21 két évesnél kisebb gyerek is utazott. Az érkezők mintegy felét még az éjjel továbbindítják Drezdába, ahol a katonai akadémia területén helyezik el őket. Mintegy negyedük Szász-Anhalt tartományba kerül, a többiek pedig a türingiai Hermsdorfba.